Бібліотека Сарагоського університету

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бібліотека Сарагоського університету
Дата створення / заснування 17 листопада 1796
Зображення
Країна  Іспанія[1]
Адміністративна одиниця Сарагоса
Член у Red de Bibliotecas Universitarias Españolasd[2]
Власник Сарагоський університет
Батьківська організація Сарагоський університет
Отримані відзнаки
Сторінка інституції на Вікісховищі Biblioteca de la Universidad de Zaragoza[3]
Мапа
Офіційний сайт
CMNS: Бібліотека Сарагоського університету у Вікісховищі

Координати: 41°38′50″ пн. ш. 0°53′12″ зх. д. / 41.64730000002777643° пн. ш. 0.886740000028° зх. д. / 41.64730000002777643; -0.886740000028

Бібліотека Сарагоського університету (BUZ) — система бібліотек Сарагоського університету. Відповідає за управління інформаційними ресурсами та пов'язану з цим діяльність у галузі навчання, викладання, наукових досліджень та безперервної освіти. Основна мета — робота зі збільшення, збереження, поширення та доступності інформаційних ресурсів як учасника процесу створення знань[4].

Структура, функції, цінності та цілі бібліотеки визначені в її політиці[5] та посібнику з послуг, а також у стратегічному плані, останній з яких створений у 2021—2024 роках[6] . До складу бібліотеки університету входять 19 центральних бібліотек та бібліотек університетського містечка, а також адміністративний центр та інші додаткові бібліотеки, які включені до складу в результаті угод із сторонніми установами.

Історія[ред. | ред. код]

Офіційне відкриття бібліотеки Сарагоського університету відбулося 17 листопада 1796 року, коли було відкрито публічний доступ до фондів. Створення бібліотеки було результатом просвітницької та освітньої політики короля Карла III, який королівським указом від 14 березня 1759 року розпорядився створити бібліотеки у всіх університетах королівства.

Розвиток бібліотеки було припинено внаслідок війни за незалежність Іспанії. 4 серпня 1809 року, під час другої облоги міста французькими військами, будівля бібліотеки була зруйнована. Відновлення починається після війни, але відсутність суттєвого фінансування зробила цей процес тривалим. Це започаткувало розвиток мобільної бібліотеки, що стало частиною її самобутності. Бібліотека була без постійної будівлі протягом усього XIX століття і більшої частини XX століття. Повторне офіційне відкриття бібліотеки відбулося 1849 року. До кінця XIX століття бібліотека розділилася на три секції: Головна/Університетська бібліотека, бібліотека медицини та науки та історичний архів. Всо ці фонди були розподілені на початку 20 століття.

Під час Громадянської війни в Іспанії багато традиційних бібліотечних функцій було витіснено встановленням про-Франківської ідеології та культурними репресіями. Ця діяльність включала забезпечення військ книгами та іншими матеріалами (Servicio de Lectura al Soldado) та організації комісій з очищення бібліотек в Університеті Сарагоси від творів, заборонених фашистською державою. У період правління Франка будівництво району Ciudad Universitaria (університетське місто) вимагало поступового переміщення кількох відділів бібліотеки. Коледжі літератури та філософії, наук, права та медицини, а також відповідні бібліотеки були перенесені до нового кампусу. Більшість архівів та історичних матеріалів були перенесені в будівлю «Філологія та філософія», але частина колекції все ще залишалася в каплиці Сербуни XVI століття, коли сталася її саморуйнація руйнація 6 травня 1973 року. Ця подія була пов'язана з погіршенням стану будівлі та неувагою до цього факту керівництва університету.

Після затвердження Закону про реформу університету у 1984 році було затверджено нові демократичні підзаконні акти, й бібліотека почала відновлюватися. Це було початком періоду змін, який включав значне збільшення чисельності персоналу та будівництво нових бібліотечних будівель для Коледжу економіки та бізнесу (1996 рік) та Коледжу літератури та філософії/мистецтв та літератури (2003 рік). Бібліотека розпочала поступову реорганізацію своїх колекцій, відійшовши від традиційного фрагментарного характеру, але зберігши при цьому децентралізацію окремих коледжів. Процес автоматизації каталогу та розвитку електронної бібліотеки проходив з 1995 року до початку XXI століття.

У 1984 році, в рік 400-річчя університету, Головна бібліотека була перенесена в нещодавно відреставровану та модифіковану будівлю, спроектовану Рікардо Магдаленою (архітектором та дизайнером, уродженцем Сарагоси), яка була побудована для коледжів медицини й науки. У 2011 році головна бібліотека, пов'язані з нею служби та Європейський Центр документації, повернулися до головної читальної зали. Стара читальна зала тепер служить виставковим простором для колекції «Бібліотеки Сарагоського університету».

Структура[ред. | ред. код]

Бібліотека Сарагоського університету — це бібліотечна система, що включає багато установ і керована бібліотечною комісією[7].

Фонди та колекції[ред. | ред. код]

Фонди бібліотеки Сарагоського університету[ред. | ред. код]

Бібліотека Університету Сарагоси включає найважливіші бібліотечні фонди всього Арагона. Він містить понад 1 мільйон томів у різних форматах та на різних носіях і забезпечує доступ до більш ніж 20 000 онлайн журналів та баз даних, відповідних напрямків навчання в університеті; доступ до онлайн-ресурсів можливий з 24 точок доступу в навчальних корпусах на території кампуса. Через Roble, онлайн-каталог, користувачі можуть дізнатися, що доступно в бібліотеці, і підписатися на отримання оновлень за новопридбаними виданнями. З 2013 року інструмент пошуку Alcorze дозволяє користувачам одночасно виконувати пошук за каталогом бібліотеки, цифровим репозиторієм та базами даних підписки.

Сховища[ред. | ред. код]

У межах своєї діяльності зі збереження знань університет зберігає колекції, які містять матеріали, що мають значну внутрішню чи історичну цінність. Більшість цих колекцій зберігаються в головній бібліотеці. Через свою унікальність ці матеріали зберігаються у спеціальному блоці колекцій із додатковими обмеженнями. Чимало таких матеріалів доступні через цифрові архіви Університету Сарагоси[8]. Основні елементи колекції включають 416 рукописів, датованих XV—XIX століттями, 406 інкунабул та важливу колекцію друкованих праць з XVI—XVIII століть. Крім того, існує широкий спектр публікацій від науково-орієнтованих та культурних установ з усього Арагону[9]. Проект BIVIDA (цифрова бібліотека Арагонського права) надає оцифровані копії багатьох робіт з арагонського права, що зберігаються в бібліотеці Сарагоського університету.

Відкритий доступ в Сарагоському університеті[ред. | ред. код]

З 2008 року бібліотека Сарагоського університету активно підтримує політику відкритого доступу через цифрове сховище Zaguán, яке надає доступ до широкого спектру оцифрованих документів з архівів бібліотеки, зокрема наукові статті, книги, дисертації, звіти, препринти та особисті архіви, заповідані чи подаровані бібліотеці.

Відзнаки[ред. | ред. код]

У 2011 році бібліотека отримала премію EFQM Excellence Award 400+ за свою систему управління, засновану на критеріях моделі EFQM Excellence. Цей рейтинг був оновлений у 2013[10], 2015 та 2018 роках[11] . Крім того, у 2012 році Інститут розвитку Арагона присвоїв бібліотеці рейтинг Club Empresa 400 та нагородив премією «За видатні досягнення у бізнесі у 2013 році».

Посилання[ред. | ред. код]

  1. https://administracionelectronica.gob.es/ctt/resources/Soluciones/238/Descargas/Listado%20Unidades%20Universidades.xlsx?idIniciativa=238&idElemento=2808
  2. https://www.rebiun.org/quienes-somos/rebiun
  3. https://commons.wikimedia.org/wiki/Institution:Biblioteca_de_la_Universidad_de_Zaragoza
  4. Definition found in Estatutos de la Universidad de Zaragoza [Архівовано 2016-03-03 у Wayback Machine.], 2004, art.1 188
  5. Reglamento de la Biblioteca de la Universidad de Zaragoza
  6. Plan Estratégico BUZ 2021-2024 (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 3 травня 2021. Процитовано 3 травня 2021.
  7. Any information about the individual branches of the BUZ can be found in the Nuestras Bibliotecas [Архівовано 2015-05-12 у Wayback Machine.] section of the website.
  8. Biblioteca Digital de Fondo Antiguo
  9. Moralejo Álvarez, 1998, pp.281—322
  10. La Biblioteca de la Universidad de Zaragoza obtiene el sello de Excelencia Europea. Heraldo de Aragón. EUROPA PRESS. 7 квітня 2011. Архів оригіналу за 3 грудня 2018. Процитовано 17 грудня 2018.
  11. Club Excelencia en Gestión (EFQM Primary Partner). Архів оригіналу за 26 травня 2020. Процитовано 17 грудня 2018.

Література[ред. | ред. код]

  • Abad Hiraldo, Ramón. Las bibliotecas de la Universidad de Zaragoza. La Universidad de Zaragoza. Arquitectura y ciudad: estudio. — Zaragoza : Universidad, 2008. — С. 57—61.
  • Borao, Jerónimo. Historia de la Universidad de Zaragoza. — Zaragoza : Calisto Ariño, 1927.
  • Burriel Rodrigo, Mariano. Biblioteca Universitaria de Zaragoza // Boletín de la Dirección General de Archivos y Bibliotecas. — 1955. — № año IV, número XXV (21 April). — С. 8—11.
  • Cantín Luna, Matilde; Fatás, Guillermo. Centenario de la Biblioteca de la Facultad de Filosofía y Letras. — Zaragoza : Prensas de la Universidad de Zaragoza, 2013.
  • Jiménez Catalán, Manuel; Sinués Urbiola, José. Historia de la Real y Pontificia Universidad de Zaragoza. Zaragoza. — La Academia. — Т. 3.
  • Jiménez Soler, Andrés. De re bibliographica // Universidad. Revista de Cultura y Vida Universitaria. — 1935. — № XII (21 April). — С. 569—587.
  • Marquina García, José Luis. La Biblioteca Universitaria de Zaragoza // Universidad. Revista de Cultura y Vida Universitaria. — 1985. — № 2.ª época, 30 (3). — С. 16—17.
  • Marquina García, José Luis. La Biblioteca de la Facultad de Filosofía y Letras // Universidad. Revista de Cultura y Vida Universitaria. — 1985. — № 2.ª época, 32 (11). — С. 29—31.
  • Marquina García, José Luis. Los usuarios de la Biblioteca Universitaria de Zaragoza // Aragón Cultural : diario. — No 10. — P. 23.
  • Moralejo Álvarez, Mª Remedios. El Anteproyecto de Estatutos y la Biblioteca Universitaria // Universidad. Revista de Cultura y Vida Universitaria : diario. — No 2.ª época 13. — P. 12.
  • Moralejo Álvarez, Mª Remedios. El Archivo Universitario de Zaragoza // Actas de las IV Jornadas de Archivos Aragoneses. — Zaragoza : Diputación General, 1994. — 21 April. — С. 181—193.
  • Moralejo Álvarez, Mª Remedios. Pasado, presente y futuro de la Biblioteca General // Universidad. Revista de Cultura y Vida Universitaria. — № 2.ª época 24. — С. 23—25.
  • Moralejo Álvarez, Mª Remedios. La Biblioteca Universitaria de Zaragoza de 1939 a 1975 [En línea] // Boletín de ANABAD : diario. — No XL, 4. — P. 85—108. Процитовано 2014-10-20.
  • Moralejo Álvarez, Mª Remedios. La Biblioteca Universitaria de Zaragoza [En línea] // Boletín de la ANABAD. — № XLVI, 3—4. — С. 319—350. Процитовано 2014-10-20.
  • Moralejo Álvarez, Mª Remedios. La Colección Histórica de la Biblioteca Universitaria de Zaragoza // El libro Antiguo en las Bibliotecas Españolas / Rodríguez Álvarez, Ramón; Llordén Miñambres, Moisés. — Oviedo : Universidad, 1998. — С. 281—322.
  • Moralejo Álvarez, Mª Remedios. La colección Histórica de Medicina de la Biblioteca Universitaria de Zaragoza // Anales de la Real Academia de Medicina de Zaragoza. Conferencias y comunicaciones : diario. — 1996. — No LXVIII (21 abril). — P. 121—141.
  • Universidad de Zaragoza. Biblioteca: Guía del Lector. — Zaragoza, 1987.
  • Universidad de Zaragoza. Memoria-Informe elaborada por la Directora Mª Remedios Moralejo Álvarez. — Zaragoza — Т. 6.
  • Universidad de Zaragoza. Reglamento de la Biblioteca. — Zaragoza, 1982.

Посилання[ред. | ред. код]