Білецька Ольга Валеріївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Білецька Ольга
Вчене звання кандидат наук

Білецька Ольга Валеріївна ( 7 липня 1974, с. Осички, Савранський район, Одеська область) — український історик. Кандидат історичних наук. Має понад 100 наукових публікацій на історичну тематику.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Освіта

[ред. | ред. код]

У 1991—1996 роках здобувала історичну освіту у Одеському державному університеті ім. І.І. Мечникова.

Наукова кар'єра

[ред. | ред. код]

У 1996 р. захистила дипломну роботу за темою «Історія Осичок від найдавніших часів до наших днів» (науковий керівник – к.і.н., доц. С.В.Мілєвич) . По завершенню університету займалась вивченням історії Савранського району. Підсумком цих студій стала монографія «Савранщина: нарис історії від найдавніших часів до початку ХХ ст.», що вийшла друком у 2000 р. У 1999 році вступила до аспірантури у Одеському державному університеті ім. І.І. Мечникова при кафедрі стародавнього світу та середніх віків. У 2004 р. вийшло друком монографічне дослідження, присвячене Поділлю "Поділля на зламі XIV-XV ст.: до витоків формування історичної області". А в 2005 р. в Одесі на історичному факультеті О.Б. захистила дисертацію «Поділля в другій половині XIV – першій половині XV ст.: політичний та соціально-економічний аспекти»(науковий керівник – к.і.н., доц. О.О.Радзиховська; офіційні опоненти: член-кореспондент НАН України, доктор іст. наук, заслужений діяч науки України, завідувач сектором Інституту історії НАН України Микола Федорович Котляр та канд. іст. наук, доцент кафедри історії України Кам’янець-Подільського державного університету МОН України Сергій Васильович Трубчанінов) Спробувала свої сили О.В.Білецька і на перекладацькому терені, результатом чого став переклад розділу праці Г.Шеделя, присвячений Сарматії . Після публікації з’явились рецензії як сучасних, так і іноземних вчених . Зокрема Т.Чешельский вказав, що оскільки «нарративная база источников для изучения средневековой истории Украины и Польши XIV-XV вв., к сожалению, весьма скудна», то «появление такаого вида работы, заключающейся в продолжении поиска, выявления и раскрытия незнакомых или малоизвестных источников, весьма ценно».

Бібліографія

[ред. | ред. код]
  • Білецька О.В. Саранщина. Нарис історії від стародавніх часів до початку XX ст. – Одеса: Астропринт, 2000. – 198 с.
  • Білецька О. В. Поділля на зламі XIV-XV ст.: до витоків формування історичної області.- Одеса: Астропринт, 2004. – 416 с.
  • Гартман Шедель. Про європейську область Сарматію / Вступна стаття, переклад з латинської на українську мову, коментарі кан. іст. наук О.В.Білецької. – Одеса: Астропринт, 2007. – 128 с.