Білий хрест (картина)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Білий хрест
англ. White Suprematist Cross[1]
нід. Wit suprematistisch kruis[1]
Творець: К. С. Малевич
Час створення: 1920[2]
Ширина: 68,5
Матеріал: полотно і олійна фарба
Зберігається: Міський музей (Амстердам)[2]
Музей: Міський музей (Амстердам)

«Білий супрематичний хрест» (також «Білий хрест на сірому тлі», «Супрематизм») — картина російського та українського художника-авангардиста Казимира Малевича, написана в період з 1920 по 1927 роки й належить до напрямку російського безпредметного живопису, названого Малевичем супрематизмом.

Опис[ред. | ред. код]

Широкий стійкий хрест білого кольору складений з пересічних прямокутників, простягнутих від сторони до сторони, і знаходиться на світло-сірому тлі. Утворюється ефект мозаїки, коли неясно, що знаходиться і на якому фоні — білий хрест на світло-сірому тлі або світло-сірі квадрати по кутах картини на білому тлі.

Історія[ред. | ред. код]

«Білий хрест» був створений в період з 1920 по 1927 роки (точне датування різниться). У 1927 році після виставки в Берліні, де виставлялася картина, Малевич довірив її берлінському архітектору Хуго Херінгу . У 1958 році «Білий хрест» разом з іншими полотнами Малевича був придбаний Амстердамським музеєм у вдови Хуго Херінга.

Вандалізм[ред. | ред. код]

4 січня 1997 московський художник Олександр Бренер під виглядом звичайного відвідувача підійшов до картинам Малевича в Амстердамському музеї і намалював на «Білому хресті» зеленою фарбою з балончика знак долара. Своєю акцією Бренер висловив протест проти комерціалізації мистецтва, коли твори стають еквівалентами різних сум грошей.

Реакція на вчинок Бренера була неоднозначною. Більшість мистецтвознавців і художників визнали цю акцію антикультурною і безглуздою. Однак дехто вважає, що таким чином Бренер створив новий твір мистецтва. На основі цих подій був створений короткометражний фільм «Суд над Брунер»[3]. На прес-конференції з приводу події директор музею Руді Фукс пояснив:

У цьому жесті Бренера ми не бачимо великої художньої події. Ми дуже жалкуємо про те, що сталося. І ми серйозно стурбовані тенденціями в мистецтві, які ведуть до знищення творів інших художників.

Реставрація[ред. | ред. код]

Спочатку, незважаючи на зусилля реставраторів по відновленню картини, всередині тріщин фарби залишався зелений колір і вважалося, що повністю відновити картину не вдасться. Але реставрація була проведена успішно, на неї було витрачено 10 000 доларів[4] .

У супрематизмі хрест («хрестоподібна площину») — одна з трьох основних фігур поряд з квадратом і колом. Шляхом рухів квадрат трансформується в хрестоподібну площину. Ця робота була створена досить пізно, що показує стабільність у творчості Малевича.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б https://www.stedelijk.nl/en/collection/2173-kazimir-malevich-wit-suprematistisch-kruis
  2. а б http://www.stedelijk.nl/en/artwork/2173-wit-suprematistisch-kruis
  3. Полтора года назад Александр Бренер нарисовал на картине Казимира Малевича «Белый крест». Архів оригіналу за 9 грудня 2014. Процитовано 21 вересня 2014.
  4. Александр Бренер, но другой. Искусство как скандал. И наоборот. Архів оригіналу за 17 вересня 2018. Процитовано 19 вересня 2019.