Білліна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Білліна
Творець: Френк Баум
Твори: Озма з країни Оз
Роль виконує: Мак Вілсонd

Білліна (англ. Billina) — курка, персонаж серії книг американського письменника Л. Ф. Баума про казкову країну Оз. Вперше з'являється у книзі Озма з країни Оз (1907)[1].

Історія[ред. | ред. код]

У книзі «Озма з країни Оз» Дороті Ґейл, після того як її під час подорожі на кораблі шторм викидає за борт, рятується на клітці для курей, де виявляє курку Білліну, яка вміє говорити. У цій книзі Білліна грає ту ж роль, що й песик Тото[en] у книзі «Дивовижний чарівник країни Оз» (1900). Ймовірно, виникнення образу Білліни пов'язане з тим, що перша книга Баума 1886 року — «Короткий посібник із розведення, виховання та утримання гамбурзьких курей»[2].

Комунікабельна і зухвала курка, Білліна розповідає Дороті: «коли я тільки вилупилася з яйця, ніхто не знав, що з мене вийде, курка чи півень, тому хлопчик з нашої ферми назвав мене Біллом»[3]. Дороті наполягає на тому, що якщо її попутниця — курка, то повинна носити жіноче ім'я і пропонує звати її Білліна, з чим та погоджується[3]. У ході подальшого розвитку подій Білліна надає неоціненну допомогу Дороті та її друзям, перехитривши злого короля гномів Руггедо, і давши можливість знову набути людської подоби зачарованим друзям Дороті та членам королівської родини країни Ев. Наприкінці книги Білліна залишається жити у Смарагдовому місті країни Оз.

У книзі «Дорога до країни Оз» (1909), Білліна разом із Тік-Таком зустрічає Дороті, Косматого, Ґудзик та Поліхромію, які прямують на урочистості з нагоди дня народження принцеси Озми[en].

У наступних книгах серії про країну Оз згадується, що в Білліни вже з'явилося багато курча (батько яких невідомий). Білліна називає їх усіх «Дороті» на честь подруги. Коли з'ясовується, що деякі з цих пташенят будуть півнями, Білліна змінює їм імена на «Даніель».

У кіно[ред. | ред. код]

Білліна з'являється в нині втраченому німому фільмі Отіса Тернера та Френсіса Богса «Чарівна фея і радіоп'єси» (1908). Ймовірно, для знімання використано справжню курку, як і справжнього собаку для ролі Тото.

У фільмі 1985 року «Повернення в країну Оз» Білліна є головним героєм. Її образ розробив Мак Вілсон[en] за допомогою аніматроніки, озвучує Деніза Браєр[en][4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Jack Snow, Who's Who in Oz, Chicago, Reilly & Lee, 1954; New York, Peter Bedrick Books, 1988; p. 17.
  2. Rogers, pp. 6-7; Hearn, Annotated Wizard, pp. XVII—XVIII.
  3. а б Баум, 1992, с. 185.
  4. Возвращение в страну Оз. Архів оригіналу за 31 травня 2022. Процитовано 9 жовтня 2016.

Література[ред. | ред. код]

Л. Ф. Баум. Страна Оз. — М. : ТЕРРА, 1992. — 480 с. — ISBN 5-85255-110-4.