Дороті Ґейл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дороті Ґейл
англ. Dorothy Gale
Творець: Френк Баум
Твори: Мудрець із Країни Оз
Стать: жін.
Національність: США
Місце проживання: Канзас
Країна Оз
Роль виконує: Бібі Данієлс, Dorothy Dwand, Джуді Ґарленд, Stephanie Millsd, Даяна Росс, Файруза Балк, Ашанті, Matreya Scarrwenerd, Тері Рівз, Shanice Williamsd і Адріа Архона
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі
Джуді Ґарленд у ролі Дороті Ґейл

Дороті Ґейл (англ. Dorothy Gale) — головна героїня книг казкового циклу про Країну Оз, написаних Лайменом Френком Баумом. Уперше вона з'являється в класичному дитячому романі Баума «Дивовижний чарівник країни Оз» 1900 року і потім з'являється в більшості його продовжень. Крім того, є головною героїнею різних адаптацій, зокрема, класичної екранізації роману «Чарівник країни Оз» 1939 року.

У наступних романах Країна Оз поступово стає для неї знайомішою, ніж її рідний Канзас. Зрештою Дороті переїжджає жити в квартиру в палаці Смарагдового міста, але тільки після того, як її тітка Ем і дядько Генрі поселяються у фермерському будинку на його околиці, не маючи можливості виплачувати іпотеку за свій будинок у Канзасі. Найкраща подруга Дороті, принцеса Озма[en], правителька країни Оз, потім у романах офіційно робить її принцесою країни Оз.

Опис[ред. | ред. код]

Дороті — сирота, єдині її близькі живі родичі — дядько Генрі і тітка Ем. Вона також має: невідомих родичів у Австралії, двоюрідного брата Зеба і ще кількох родичів. Можна припустити, що в першій книзі їй шість-сім років, хоча вік ніде точно не вказано. Про те, коли і як вона втратила батьків, ніде не йдеться.

Дороті чотири рази відвідує Країну Оз за різних обставин, а вп'яте залишається там назавжди.

Риси характеру[ред. | ред. код]

Добра, смілива, розумна, віддана, дбайлива, працьовита, співчутлива.

За лаштунками[ред. | ред. код]

Прообразом героїні циклу про Країну Оз стала племінниця дружини автора, яку звали Дороті Луїза Ґейдж (Dorothy Louise Gage).

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • На честь Дороті Ґейл 11 квітня 2018 року названо кратер Dorothy на Хароні[1].

У кінематографі[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Дороті Ґейл. Gazetteer of Planetary Nomenclature. USGS Astrogeology Research Program.