Вавилонська вежа (повість)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вавилонська вежа
Tower of Babylon
Жанр Наукова фантастика
Автор Тед Чан
Мова англійська
Написано 1990
Опубліковано Omni
Країна  США
Нагороди

«Вавилонська вежа» (англ. Tower of Babylon) — науково-фентезійна коротка повість американського письменника-фантаста Теда Чана, опублікована в 1990 році.[1] Історія переглядає міф про Вавилонську вежу як будівельний мегапроект, в умовах, де принципи донаукової космології (геоцентрична модель, небесні сфери тощо) буквально правдиві. Це перший опублікований твір Чана.[2]

Твір отримав премію Неб'юла в 1991 році в категорії «найкраща коротка повість» та була перевидана в авторській збірці Чана, «Історії вашого життя та інше».

Синопсис[ред. | ред. код]

Гіллалум - шахтар з Еламу, якого викликали до Вавилонської вежі, величезної цегляної вежі, будівництво якої ведется вже декілька століть. Він та його колеги були найняті копати Небесну твердь, щоб відкрити творіння Яхве. Гіллалум благополучно заходить до тверді. Після небезпечної подорожі, небезпека якої постійно зростає, він виявляє, що повернувся назад на поверхню, на деяку відстань від Башти, а не на Небо, як очікувалося.

Відгуки[ред. | ред. код]

"Вежа" отримала премію Небула 1991 року за "найкращу коротку повість" та була номінована на премію Премію «Г'юго» 1991 року.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Tower of Babylon by Ted Chiang. goodreads.com. Goodreads. Архів оригіналу за 27 жовтня 2016. Процитовано 16 листопада 2016.
  2. Anders, Lou (July 2002). A Conversation With Ted Chiang. SF Site. Архів оригіналу за 7 вересня 2017. Процитовано 27 травня 2017.
  3. The LOCUS Index to SF Awards [Архівовано 2015-06-18 у Wayback Machine.]

Посилання[ред. | ред. код]