Вавілов Костянтин Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Костянтин Вавілов
Вавілов Костянтин Васильович
рос. Константин Васильевич Вавилов
Загальна інформація
Громадянство СРСР СРСРУкраїна Україна
Місце проживання Дніпро, Україна
Народження 2 листопада 1945(1945-11-02)
Красноармійськ, Московська область, РРФСР, СРСР
Смерть 30 листопада 2009(2009-11-30) (64 роки)
Дніпро, Україна
Спорт
Країна  Росія і  СРСР
Вид спорту бадмінтон
Спортивне звання
Майстер спорту СРСР міжнародного класу
Майстер спорту СРСР міжнародного класу
Нац. збірна СРСР СРСР
Тренери Борис Глєбович
Участь і здобутки
Нагороди
32-разовий чемпіон СРСР, 42-разовий чемпіон України

Костянтин Васильович Вавілов (2 листопада 1945, Красноармійськ, Московська область — 30 листопада 2009, Дніпро) — заслужений працівник фізичної культури і спорту України, майстер спорту міжнародного класу з бадмінтону, 2-разовий володар Кубка Європи, 32-разовий чемпіон СРСР, 42-разовий чемпіон України, член Національного олімпійського комітету, віце-президент Федерації бадмінтону України.

Життєпис[ред. | ред. код]

Займатися бадмінтоном почав у рідному Красноармійську під керівництвом заслуженого тренера РРФСР Бориса Володимировича Глєбовича. Після закінчення Київського інституту фізкультури у 1970 році переїхав до Дніпра, де почав працювати у спортивному комплексі «Метеор» старшим тренером з бадмінтону, поєднуючи тренерську роботу зі спортивними виступами. Упродовж 1960-х — 1980-х років Костянтин Вавілов був лідером радянського бадмінтону. 32 рази ставав чемпіоном СРСР в одиночному, парному та змішаному розрядах. 7 разів ставав Чемпіоном СРСР в одиночній категорії — це досягнення так ніхто і не перевершив. Став одним з трьох радянських бадмінтоністів, які вперше у 1973 році виконали норматив майстра спорту міжнародного класу (одночасно з Миколою Пешехоновим і Віктором Швачком). Після завершення спортивної карьєри став начальником навчально-спортивного відділу клубу «Метеор». З 1986 по 2009 рік перебував на посаді директора спортивного комплекса «Метеор», головою Дніпропетровської міської громадської організації "Спортивний клуб «Метеор». З 1999 року — помічник генерального директора Державного підприємства «Виробниче Об'єднання Південний Машинобудівний Завод ім. А. М. Макарова» зі спортивно-масової та організаційної роботи.

Помер 30 листопада, на 65-му році життя після тривалої хвороби[1]. Похований на Сурсько-Литовському кладовищі Дніпра.

Нагороди[ред. | ред. код]

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

  • До 2016 року у Дніпрі 5 разів проводився Відкритий Всеукраїнський турнір з бадмінтону, присвячений пам'яті майстра спорту міжнародного класу Костянтина Вавілова. У 2016 році його об'єднали з меморіалом Заслуженого тренера України Анатолія Гайдука[2].
  • У Дніпрі іменем К. В. Вавилова названа Спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву з бадмінтону[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Умер директор СК «Метеор» Константин Вавилов. МОСТ ДНЕПР. Процитовано 07.02.2021. (рос.)
  2. Відкритий всеукраїнський турнір пам'яті А. А. Гайдука та К. В. Вавілова. Федерація бадмінтону Дніпропетровської області. Процитовано 07.02.2021. (рос.)
  3. Школы. Федерація бадмінтону Дніпропетровської області. Архів оригіналу за 8 лютого 2020. Процитовано 07.02.2021. (рос.)

Джерела[ред. | ред. код]