Вайнерман Ханан Абрамович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вайнерман Ханан Абрамович
Народився 2 грудня 1902
Лугини, Житомирщина, Російська імперія
Помер 26 лютого 1979
м. Одеса, УРСР, СРСР
Громадянство СРСР СРСР
Діяльність поет
Alma mater Південноукраїнський національний педагогічний університет імені Костянтина Ушинського
Знання мов російська і їдиш

Ханан Абрамович Вайнерман (2 грудня 1902 — 26 лютого 1979) — єврейський радянський поет.

Біографія[ред. | ред. код]

Х. А. Вайнерман народився 2 грудня 1902 року в с. Лугини на Житомирщині в сім'ї чеботаря.

Закінчивши 7 класів  школи, працював чоботарем разом з батьком, одночасно навчався живопису. Згодом працював декоратором в театрі. Перші вірші написав у 1923 році.

Спочатку навчався на робітничому факультеті, а згодом — в Одеському інституті соціального виховання, якій закінчив у 1932 році.

Працював журналістом редакцій єврейських газет. Літературну діяльність розпочав у 1925 році в одеській газеті «Дер одесер арбетер», Згодом друкувався у республіканських та всесоюзних періодичних виданнях.

В 1934 році був прийнятий у Спілку письменників СРСР.

В 1941 році був евакуйований разом з сім'єю в м. Орджонікідзе, де працював нештатним співробітником у радіокомітеті. Згодом переїхав у м. Ош, де працював літературним редактором у радіокомітеті.

В 1945 році повернувся до Одеси. Займався літературною діяльністю. Писав на їдиш. Працював у єврейському антифашистському комітеті, після закриття якого був репресований.

В 1956 році був реабілітований і повернувся до Одеси. Продовжив писати вірші, друкуватися в журналі «Советиш геймланд».

Помер 26 лютого 1979 року в м. Одеса.

Творчість[ред. | ред. код]

Основна тема творчості — життя єврейського села, праця його мешканців. Відомим є поетичний цикл «Аф херсонер степес» («У херсонських степах»). Перша збірка віршів "Ін багефтунг" вийшла у 1930 році, друга книжка - казка для дітей "Фішка" - у 1931 році.

Є автором збірок віршів «До праці», «Бригада малят», «В жизнь влюбленный», «От всего сердца», «Люблю и верю», «Свет и тени», «Щедрая осень» та інші. Остання збірка віршів «А гутен ренг» («Добрий дощ») вийшла у 1976 році. Вірші перекладалися  українською та російською мовами.

Праці[ред. | ред. код]

  • Могила в катакомбі: Реквієм.//Одессе посвящается: Город-герой в художественной литературе. — Одесса: Маяк, 1971. — С. 208—209.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]