Вашер великий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вашер великий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Трупіалові (Icteridae)
Рід: Вашер (Molothrus)
Вид: Вашер великий
Molothrus oryzivorus
(Gmelin, 1788)
Мапа поширення виду
Мапа поширення виду
Синоніми
Scaphidura oryzivora
Посилання
Вікісховище: Molothrus oryzivorus
Віківиди: Molothrus oryzivorus
EOL: 45511913
ITIS: 729212
МСОП: 22724358
NCBI: 84852 1118790, 84852

Вашер великий[2] (Molothrus oryzivorus) — вид горобцеподібних птахів родини трупіалових (Icteridae). Поширений в Центральній і Південній Америці. Гніздовий паразит, який відкладає яйця у гнізда інших видів птахів.

Поширення[ред. | ред. код]

Вашер великий трапляється від Південної Мексики до Парагваю та північного сходу Аргентини. Вид асоціюється з відкритими лісами та наявністю великих дерев. Він є єдиним вашером, який зустрічається в глибоких лісах.

Підвиди[ред. | ред. код]

  • Molothrus oryzivorus impacifus (J. L. Peters, 1929) — Центральна Америка;
  • Molothrus oryzivorus oryzivorus (J. F. Gmelin, 1788) — Південна Америка.

Опис[ред. | ред. код]

Самці сягають від 33 до 37 см завдовжки і ваги близько 200 г, а самиці — від 28 до 32 см і приблизно 140 г. Хвіст досить довгий, з майже усіченим кінцем. Дзьоб товстий, кульменка сплощена і опукла; колір райдужної оболонки варіює від білого, оранжевого, зеленого до коричневого. Дорослий самець має чорні голову та тіло з пурпуровим блиском, включаючи великий комір із пір'я, що висувається, на шиї, нижче потилиці, яке, якщо його розтріпати, створює враження, що голова маленька. Крила і хвіст чорні з блакитним блиском. Самиця менша і чорна з легким блакитним відтінком; на шиї має рудиментарний комір. Дзьоб і ноги чорні.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Цей зграйний птах, що харчується в основному комахами, а також деякими насінням і фруктами, такими як рис. Годується на землі або на деревах. Він рідко сідає на велику рогату худобу, на відміну від деяких своїх родичів, але в Бразилії сідає також на інших диких ссавців, таких як капібари, оскільки вони знищують мух і кліщів.

Гніздовий паразит. Відкладає яйця у гнізда конот та касиків. Яйця бувають двох типів: білуваті без плям або блідо-блакитні чи зелені з темними цятками та вкрапленнями. Яйця і пташенята господаря не знищуються. Їхні хазяї розмножуються колоніально та енергійно захищають свої гнізда, тож вашеру великому треба прикласти чималих зусиль, щоб знайти достатньо можливостей для відкладання яєць. В одне гніздо може відкладати кілька яєць.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2020). Molothrus oryzivorus: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 15 червня 2023
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.

Посилання[ред. | ред. код]