Вашер короткодзьобий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вашер короткодзьобий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Трупіалові (Icteridae)
Рід: Вашер (Molothrus)
Вид: Вашер короткодзьобий
Molothrus rufoaxillaris
Cassin, 1866
Мапа поширення виду
Мапа поширення виду
Посилання
Вікісховище: Molothrus rufoaxillaris
Віківиди: Molothrus rufoaxillaris
EOL: 45513451
ITIS: 561175
МСОП: 22724342
NCBI: 84837

Вашер короткодзьобий[2] (Molothrus rufoaxillaris) — вид горобцеподібних птахів родини трупіалових (Icteridae). Поширений на півдні Південної Америки. Гніздовий паразит, який відкладає яйця у гнізда інших видів птахів.

Поширення[ред. | ред. код]

Поширений у північній частині Аргентини, Уругваї, Парагваї, південній Бразилії та крайній південній Болівії. Населяє поля, пасовища та рідколісся. Уникає густого лісу. Це осілий птах і не мігрує.

Опис[ред. | ред. код]

Вашер короткодзьобий має чорне оперення; менші покриви під крилами рудисті. Самиця трохи тьмяніша самця. Ноги чорні, а райдужка червонувато-коричнева. Довжина тіла дорослої особини становить 18-21 см, середня вага дорослої особини — 58 г для самців і 48 г для самиць.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Вашер короткодзьобий є спеціалізованим гніздовим паразитом: він підкладає яйця майже виключно вашеру рудокрилому, однак у регіонах, де його звичайний хазяїн відсутній, він може паразитувати на чопі, мочарці бронзовому або горнеро рудому.

Вашер короткодзьобий моногамний і самиця не відкладає яйце в гніздо господаря без участі самця, щоб відвернути увагу дорослих господарів. Майже 100% гнізд рудокрилих вашерів мають підкидишів, часто з більш ніж одним яйцем. Вашер короткодзьобий відкладає лише одне яйце на гніздо, але в одному гнізді можуть бути яйця від інших пар. Пташенята вашера короткодзьобого не витісняють (як зозулі в Європі) дитинчат рудокрилого вашера, а ростуть разом з ними, оскільки пташенята дуже схожі: важко відрізнити ці два види до дорослішання.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2018). Molothrus rufoaxillaris: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 15 червня 2023
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.