Венденталер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Венденталер
Дата створення / заснування 1541
Зображення
Країна Люнебурґ
З матеріалу срібло
URL helmutcaspar.de/aktuelles17/muenzmed17/wenden.htm
Венденталер

Венденталер (нім. Wendentaler) — назва великої срібної монети Люнебурга номінальною вартістю в 2 марки 1541.

З 1379 ганзейське місто Люнебург входило до складу Вендського монетного союзу. Спочатку він заснований з метою полегшення торгівлі шляхом уніфікації монетної стопи та вільного ходіння грошей одних міст на території інших у межах спілки. У XVI столітті міста-учасники союзу зіштовхнулися із низкою труднощів. Широке поширення талеру в Європі призвело до того, що самобутня грошова система Вендського монетного союзу, заснована на любекській марці, що дорівнює 16 шилінгів, не сприяла, а перешкоджала торгівлі[1]. Вага викарбуваної в Люнебурзі монети в 28,73 г наближалася до талера, що отримав широке поширення[2].

Монета містила зображення гербів шести міст, що входять до Венського союзу. На аверс помістили герби Люнебурга, Гамбурга та Любека, на реверс - Вісмара, Ростока та Штральзунда. Круговий напис на аверсі "MONET(a) CIVITAT(um) WANDAL(icarum)" означає "монета Вендського союзу", на реверсі "STAT(us) DUA(rum) MARCAR(um) LUBECE(e) N(sium)" "вартістю в дві любекські марки". У центрі трикутника гербів розташований невеликий щит із символом Люнебурга. Також на обох сторонах є дата «1541». Нумізматичні джерела особливо підкреслюють, що попри поміщену на монету дату, її викарбували не раніше 1544. Про це свідчить знак монетника Германа Гантера, який вступив на службу у 1544. Існує припущення, що «1541» може означати рік угоди, що давала можливість містам союзу карбувати монети номіналом у 2 марки[1][3][4][5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Holtz, 1975.
  2. Reichstaler (нім.). Большой лексикон монет нім. Das große Münzen-Lexikon. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 20 листопада 2017.
  3. Фенглер, 1993, «Венденталер».
  4. Kahnt, 2005, "Wendentaler".
  5. Schrötter, 1970, "Wendentaler".

Література[ред. | ред. код]

Шаблон:Талер