Веніславський Олександр Станіславович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Веніславський Олександр
Народився 1898(1898)
Рясники, Острозький повіт, Волинська губернія, Російська імперія
Помер 1989(1989)
Рясники, Гощанський район, Рівненська область, УРСР
Діти Микола

Венісла́вський Олекса́ндр Станісла́вович (1898 Рясники – † 1989 Рясники) – український культурний діяч, музикант, художник.

Біографія[ред. | ред. код]

Олександр Веніславський народився в родині коваля. В дитинстві товаришував з дітьми власника села Рясники Костянтина Костянтиновича Ушинського, у якого працював батько. При дворі Ушинських навчився грати на скрипці, а картини знаних митців які побачив у рясницькому палаці допомогли у визначенні його подальшої долі. Закінчив місцеву церковно-прихідську школу. Згодом за лобіювання та фінансового сприяння Костянтина Ушинського навчався в одній з Київських гімназій та у приватних педагогів грі на скрипці, духових інструментах, живопису.

У 1925 році одружився з Ганною Іванівною Високовською. Її родина тісно пов'язана з Ушинськими, адже перебували тривалий час при їхньому дворі. Обряд вінчання відбувся 15 листопада в церкві села Гориньград. Відомо, що 1930 року в Рясниках народився син Микола. У міжвоєнний період Олександр Веніславський займався розписом храмів та виконував різні художні замовлення заможних людей. Основним його мистецьким напрямком були пейзажі.

У часи радянської доби знайшов своє місце в культурній сфері. Був одним з перших керівників Гощанського районного будинку культури, очолював Бабинський будинок культури, завідував клубами в селах Рясники та Дмитрівка. Організатор багатьох виступів місцевих фольклорних гуртків, які неодноразово перемагали в обласних та навіть республіканських конкурсах у Києві. У Гощі та інших населенех пунктах провів чимало персональних художніх виставок присвячених переважно темі українського пейзажу. Відомі роботи: "Батькова кузня", "Котики-пустуни", "Поклоніння чаші", також копія роботи Карла Брюлло "Вершниці". Олександр Веніславський зокрема є вчителем художника Вілі Брушенка, який був першим учителем та наставником художника-живописця Миколи Годуна.

Помер та похований у селі Рясники на місцевому кладовищі.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Гощанська районна газета "Рідний край". №96 від 18 грудня 1996 року. Тематична шпальта "Краєзнавець".
  • Гощанська районна газета "Рідний край". №№ 29-39 від 16 квітня 2005 року. Тематична шпальта "Краєзнавець".