Вибори в Чехословаччині

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Це огляд виборів до законодавчих органів Чехословаччини за період між 1920 і 1992 роками.

Перша Республіка[ред. | ред. код]

Перший законодавчий орган в Чехословаччині, Революційне національне зібрання[cs], виник не засобом прямих виборів. Його обирали з 1920 р. До двопалатного Національного зібрання Республіки Чехословаччини, до складу якого входили Палата депутатів на 300 і Сенат на 150 членів. Обидві палати обиралися за пропорційною системою: до Палати депутатів на 6 років, до Сенату на 8 років. Але законодавчі періоди скоротилися, тому вибори були проведені разом в обох палатах (за винятком першого 1920 року).

Склад обох палат кожного разу повністю оновлювався. Виборче право, яке було обов'язковим, на виборах до Палати депутатів надавалось громадянам за досягнення віку 21, до Сенату — 26 років. Кандидатами до Палати депутатів мали можливість стати громадяни, які досягли 30-річного віку і мали принаймні три роки громадянства, до сенату — за досягнення 45-річного віку і принаймні десять років громадянства. Жупанні й окресні (окружні) начальники не мали можливості бути обрані до парламенту.

Після Другої світової війни[ред. | ред. код]

Після війни Національна асамблея мала лише одну палату. Лише партії, асоційовані в Національному фронті[cs], могли вносити кандидатури.

Після лютого 1948 року[ред. | ред. код]

Після комуністичного перевороту 1948 року система політичних партій була обмеженою і вибори стали лише формальними. У 1969 році створено Федеральні Збори, що складалися з Палати Народів[cs] і Будинку Націй, і представницькі національні збори Чеської Національної Ради та Словацької Національної Ради.

Після 1989 року[ред. | ред. код]

Після оксамитової революції 1989 року система політичних партій почала відновлюватися, відбулися вільні вибори в червні 1990 року. Після розпуску Федерації національні ради Чехії та Словаччини 1 січня 1993 року змінилися на парламенти новостворених республік Чехія і Словаччина без виборів.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]