Виправдувальний вирок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Виправдувальний вирок — рішення суду першої інстанції про винність або невинність особи.

Виправдувальний вирок — основний акт правосуддя, що має властивості обов'язковості, винятковості, незмінності, істинності і завершує стадію судового розгляду.

Окрім того, вирок є один із засобів реакції держави в особі судової влади на діяльність посадових осіб, які здійснюють досудове розслідування, він спрямований на зведення до мінімуму помилок, допущених при досудовому розслідуванні.

Підстави виправдання є обставинами, що виключають провадження в кримінальній справі, вони перелічені у ст. 373 і п.п. 1, 2 ч. 1 ст. 284 КПК України. Це «класична» тріада реабілітуючих особу підстав:

  • відсутність події кримінального правопорушення;
  • відсутність у діянні складу кримінального правопорушення;
  • не встановлення винуватості особи.

Правова сутність підстав виправдання зумовлена існуванням та дією принципів кримінального права і процесу, серед яких презумпція невинуватості та принцип «non bis in idem».

Виправдувальний вирок ухвалюється лише по одній із наведених у законі підстав. Результатом виправдання обвинуваченого є, окрім підтвердження невинуватості, його «правова» реабілітація. Під час виправдання особи можлива його посмертна реабілітація.

При ухваленні судом виправдувального вироку суд звільняє обвинуваченого з-під варти в залі судового засідання ст. 377 КПК. Тобто виправдувальний вирок в цій частині виконується негайно.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Кримінальний процесуальний кодекс України: наук.-практ. коментар / [за заг. ред. проф. В. Г. Гончаренка, В. Т. Нора, М. Є. Шумила]. — К. : Юстініан, 2012. — 1224 с.
  • Кримінальний процесуальний кодекс України: наук.-практ. коментар: у 2 т. / [О. М. Бандарчук, Є. М. Блажінський, Є. П. Бурдоль та ін.] ; за заг. ред. В. Я. Тація, В. П. Пшонки, А. В. Портнова. — Х. : Право, 2012. — Т. 2. — 2012. — 664 с.
  • Кримінальний процесуальний кодекс України, Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Кримінального процесуального кодексу України»: чинне законодавство з 19 листопада 2012 року: за станом на 21 серпня 2012 р. — офіц. текст. — К. : Паливода А. В., 2012. — 382 с. — (Кодекси України).

Посилання[ред. | ред. код]