Випробування Фостера Адамса

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Випробування Фостера Адамса
англ. The Questing of Foster Adams
Жанр оповідання
Автор Кліффорд Сімак
Мова англійська
Опубліковано 1953

«Випробування Фостера Адамса» (англ. The Questing of Foster Adams) — фантастичне оповідання Кліффорда Сімака, вперше опубліковане журналом «Fantastic Universe» в серпі 1953 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Інтелектуал Фостера Адамс жив на фермі і писав велике дослідження історії тортур і катувань, нелюдського поводження людини з людиною. Там були креслення і малюнки, а також докладні описи принципу дії кожної пекельної машини, яка тільки існувала в історії. З великим старанням і точністю автор відстежував те, як згодом удосконалювалися способи тортур, кожен метод був описаний в багатьох варіантах до найдрібніших подробиць, кожна процедура старанно прокоментована.

Він запросив свого сусіда відвідати його і подарував йому недописану книгу. Коли той побачив на стіні перевернуте розп'яття, то поспішив покинути будинок. Остання глава книги була незавершена. Там містився текст: «Найбільше катування, що може продовжуватись вічно і тримає людину на грані безумства і смерті є винаходом пекла, але жодному з живих не довелось пізнати його за життя».

Сусід повернувся озброєним у дім Адамса, де знайшов того в останні моменти його життя. Сусід відчув присутність в кімнаті потойбічної сили і зрозумів, що Адамсу вдалось завершити своє дослідження.

Посилання[ред. | ред. код]