Висотка (роман Балларда)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Висотка»
Автор Джеймс Баллард
Мова англійська
Жанр наукова фантастика, трилер і дистопія[d]
Видано 1975
Попередній твір Concrete Islandd
Наступний твір The Unlimited Dream Companyd

«Висотка» (англ. High-Rise) — роман 1975 року британського письменника Джеймса Балларда.[1] Історія описує розпад розкішного багатоповерхового будинку, коли його заможні мешканці поступово занурюються в жорстокий хаос. Як і в попередніх романах Балларда «Аварія» (1973) і «Бетонний острів» (1974), «Висотка» досліджує шляхи, якими сучасні соціальні та технологічні ландшафти можуть змінити людську психіку провокативними й досі не дослідженими способами. Він був адаптований до однойменного фільму в 2015 році режисером Беном Вітлі.

Сюжет[ред. | ред. код]

Після розлучення лікар і викладач медичної школи Роберт Лейнг переїжджає у свою нову квартиру на 25-му поверсі нещодавно добудованого багатоповерхового будинку на околиці Лондона. Цей багатоповерховий будинок надає своїм заможним мешканцям усі зручності та блага, які може запропонувати сучасне життя: супермаркет, банк, ресторан, перукарню, басейни, спортзал, власну школу та швидкісні підйомники. Його найсучасніші зручності дозволяють мешканцям поступово втратити інтерес до зовнішнього світу, забезпечуючи їм житло та безпечне середовище.

Лаінг знайомиться з іншими мешканцями — Шарлоттою Мелвілл, секретаркою, яка живе поверхом вище, та Річардом Вайлдером, режисером-документалістом, що мешкає з родиною на нижніх поверхах будівлі. Життя у багатоповерхівці починає швидко деградувати, оскільки незначні перебої в електропостачанні та дрібні образи між сусідами та мешканцями сусідніх поверхів переростають в оргію насильства. Сутички стають частими в усьому будинку, коли цілі поверхи мешканців намагаються відвоювати ліфти та утримувати їх для себе. Групи збираються, щоб відстояти свої права на басейни, а відвідувачі вечірок нападають на «ворожі поверхи», щоб пограбувати і розгромити їх. Нижній, середній та верхній поверхи будинку поступово розшаровуються на окремі групи.

Мешканці недовго ігнорують соціальні обмеження, відмовляючись від життя за межами будівлі і присвячуючи свій час ескалації насильства всередині; люди звільняються з роботи, а сім'ї назавжди залишаються вдома, втрачаючи будь-яке відчуття часу. Коли зручності висотки руйнуються, а тіла починають накопичуватися, ніхто не думає про те, щоб виїхати чи попередити владу, натомість досліджуючи новоявлені потяги та бажання, породжені розпадом будівлі. Поки Лейнг орієнтується в новому середовищі, Вайлдер ставить собі за мету дістатися 40-го поверху — останнього — і нарешті зустрітися з архітектором будівлі, Ентоні Ройалом.

Спадщина[ред. | ред. код]

Відомо, що «Висотка» є однією з улюблених книг співака Joy Division Ієна Кертіса.[2] Вважається, що книга вплинула на серіал «Доктор Хто» у сюжеті «Райські вежі» 1987 року.[3] Hawkwind використали цю книгу як основу для однойменної пісні на своєму альбомі PXR5 1979 року.[4][5]

У лекції про Дж. Г. Балларда з Джоном Греєм Вілл Селф представив інтерпретацію режисером Withnail and I Брюсом Робінсоном історії, у якій є «несвідоме, автостоянка будівлі, проникнення в его підкорення суперего в верхня частина будівлі». Тоді він заявив, що Баллард ненавидів би таку інтерпретацію, а Селф натомість віддав перевагу інтерпретації, за якою «ідеї Фрейда крутяться і не можуть об'єднатися», оскільки вони «присвоюються окремими міфоманими, фактично не відображаючи зовнішньої реальності».[6]

Godspeed You! Black Emperor внесли його до свого списку рекомендованої літератури, щоб збігтися з їхньою появою та кураторством All Tomorrow's Party (фестивалю).[7]

Мистецтво[ред. | ред. код]

На обкладинці першого видання роману зображено високий будинок у берлінському районі Гансавіртель, спроектований німецьким архітектором Гансом Швіппертом.

Екранізація[ред. | ред. код]

Докладніше: Висотка (фільм)

Понад 30 років британський продюсер Джеремі Томас хотів зняти екранізацію книги. Його майже зняли наприкінці 1970-х років, режисером став Ніколас Роґ за сценарієм Пола Майерсберґа. Пізніші спроби з канадським режисером Вінченцо Наталі, долученим до написання сценарію та режисера, також провалилися[8][9] до того, як екранізацію нарешті було знято в 2014 році.

Продюсером став Джеремі Томас, режисер Бен Уітлі за сценарієм Емі Джамп і Том Гіддлстон у головній ролі[10][11]. Світова прем'єра фільму відбулася на Міжнародному кінофестивалі в Торонто 13 вересня 2015 року, а в широкий прокат він вийшов на початку 2016 року.

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. J. G. Ballard; James Goddard (1976). J. G. Ballard, the First Twenty Years. Bran's Head Books Limited. с. 89. ISBN 9780905220031.
  2. Savage, Jon (9 May 2008). Controlled chaos. The Guardian. Процитовано 21 March 2016.
  3. Newman, Kim (2009). Doctor Who: Paradise Towers (1987). The Kim Newman Archive. Архів оригіналу за 16 December 2010. Процитовано 15 December 2014.
  4. Dowling, Stephen (20 April 2009). What pop music tells us about JG Ballard. London: BBC News. Процитовано 15 December 2014.
  5. Sellars, Simon. Flat block of two dimensions. Ballardian. Процитовано 28 February 2018.
  6. Water Shed — John Gray and Will Self — JG Ballard
  7. Book Club curated by Godspeed You! Black Emperor.
  8. Woerner, Meredith (22 May 2009). Vincenzo Natali's High Rise Is A Beautiful Skyscraper of Doom. Gizmodo. Процитовано 15 December 2016.
  9. Fear, David (20 September 2015). Toronto 2015: Ben Wheatley on 'High-Rise' and Cult Filmmaking. Rolling Stone. Процитовано 15 December 2016.
  10. Woerner, Meredith (5 February 2014). Tom Hiddleston will star in the movie adaptation of High-Rise!. io9. Процитовано 15 December 2014.
  11. Wiseman, Andreas (29 August 2013). Ben Wheatley to direct JG Ballard's High-Rise for RPC. Screen Daily. Процитовано 15 December 2014.

Посилання[ред. | ред. код]

[[Категорія:Екранізовані романи Великої Британії