Вогмерові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вогмерові
Trachipterus trachypterus
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Ряд: Лампридоподібні (Lampriformes)
Підряд: Taeniosomi
Родина: Вогмерові (Trachipteridae)
Swainson, 1839
Роди

Desmodema
Trachipterus
Zu

Посилання
Вікісховище: Trachipteridae
Віківиди: Trachipteridae
EOL: 5471
ITIS: 166339
NCBI: 81393
Fossilworks: 246700

Вогмерові (Trachipteridae) — родина костистих риб ряду лампридоподібних (Lampriformes).

Опис[ред. | ред. код]

У вогмерових тіло подовжене і стиснуте з боків, рот маленький, висувний, плавального міхура немає. Кістяк у них слабко зкостенілий і череп складається переважно з хряща. Спинний плавець проходить уздовж усього верхнього краю тіла, у деяких видів має трохи збільшені передні промені. Хвостовий плавець розвинений слабо або складається із двох частин, з яких верхня сильно збільшена, спрямована косо нагору й має віялоподібну форму. Черевні плавці, якщо вони є, короткі й містять 8-9 променів. Вони мають яскраво-сріблясте забарвлення з темними плямами й крапками на боках тіла й червоні або рожеві плавці.

Їхній вигляд сильно змінюється в міру росту: у мальків промені передньої частини спинного, черевних і нижньої частини анальних плавців сильно витягнуті і являють собою вимпелоподібні утворення, довжина яких перевищує довжину тіла. Хвостовий плавець у них має нормальну форму. Ці відмінності не раз приводили до того, що молодь вогмерових відносили до особливих видів і відокремлювали від дорослих риб.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

До цієї родини належить 3 роди з десятьма видами, розповсюдженими у всіх теплих морях на глибині до 500 м і що рідко піднімаються до поверхні. Всі вогмерові досить рідкісні й мало вивчені. Вогмерові плавають за допомогою хвилеподібних рухів спинного плавця, а тіло їх розташовується у воді майже вертикально.

Посилання[ред. | ред. код]