Водовозов Микола Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Микола Васильович Водовозов
Народився 1870(1870)
Помер 1896(1896)
Поховання Полікурівський меморіал
Громадянство Російська імперія
Діяльність науковець
Знання мов російська
Батько Vasily Vodovozovd
Мати Elizaveta Vodovozovad
Брати, сестри Водовозов Василь Васильович

Микола Васильович Водовозов (* 1870 — † 1896) — російський публіцист, економіст, син Василя Івановича Водовозова.

Біографія[ред. | ред. код]

Навчався у 18891891 роках на юридичному факультеті Санкт-Петербурзького університету, був із нього відчислений за студентські заворушення й закінчив курс в Дерптському університеті.

Початок першої його значної роботи, про Фурье, з'явився в «Російській Думці» в 1892 році, продовження не могло бути тоді надруковано за цензурними умовами і з'явилося в переробленому вигляді тільки після його смерті, в «Історичному Огляді» (1899).

Написав біографію Фурье для Павленковської серії біографій, але вона теж не могла бути надрукована. Інші роботи друкував у виданнях: «Журнал Спб Юридичного Товариства», «Юридичний Вісник», «Російська Думка», «Історичний Огляд» («Культ розуму і Верховної Істоти», 1893), справжньому «Енциклопедичному Словнику» (Кабе, Католицький соціалізм, Ламмене і інші), займався по перевазі історією соціалістичних теорій і робітничим питанням.

Незадовго до смерті зробив видання перекладних статей з «Hardw ö rterbuch der Staatswissenschaften», встиг випустити 2 томи: «Землеволодіння і сільське господарство» (М., 1896; 2 видавництва Спб., 1903) і «Промисловість» (М., 1896; 2 видавництва Спб., 1905). Після його смерті цю серію продовжувала його вдова, Марія Іванівна Водовозова, що випустила ще 4 томи.

З робіт Водовозова окремо вишли: «Мальтус» (у Павленковській біографічній бібліотеці Спб., 1895) і «Економічні етюди» (М., 1897).

Могила Миколи Водовозова

Помер в 1896 році (ймовірно від туберкульозу). Похований на Полікуріському меморіалі в Ялті.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]