Вівсянка-пустельниця невадійська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вівсянка-пустельниця невадійська

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Passerellidae
Рід: Сіроголова вівсянка-пустельниця (Artemisiospiza)
Вид: Вівсянка-пустельниця невадійська
Artemisiospiza nevadensis
(Ridgway, 1874)
Ареал виду     Гніздування     Проживання впродовж року     Зимування
Ареал виду     Гніздування     Проживання впродовж року     Зимування
Синоніми
Poospiza belli nevadensis
Amphispiza belli nevadensis
Artemisiospiza belli nevadensis
Amphispiza nevadensis
Посилання
Вікісховище: Artemisiospiza nevadensis
Віківиди: Artemisiospiza nevadensis
ITIS: 997723
МСОП: 103780166
NCBI: 2502002

Вівся́нка-пусте́льниця невадійська[2] (Artemisiospiza nevadensis) — вид горобцеподібних птахів родини Passerellidae[3]. Мешкає в США і Мексиці. Раніше вважався підвидом каліфорнійської вівсянки-пустельниці, однак був визнаний окремим видом[4][5][6].

Опис[ред. | ред. код]

Невадійська вівсянка-пустельниця

Довжина птаха становить 14-18 см. Верхня частина тіла сірувато-коричнева, нижня частина тіла біла, на грудях темна пляма. Голова сіра, навколо очей помітні білі кільця. Передня частина обличчя біла, на горлі з боків темні смуги. Хвіст довгий, на кінці прямий, чорний, часто направлений догори. Виду не притаманний статевий диморфізм. Забарвлення молодих птахів мають більш коричневе забарвлення, сильно поцятковане смугами.

Каліфорнійські вівсянки-пустельниці мають дуже схоже забарвлення, однак голова у них більш світло-сіра, пляма на обличчі більша, а смуги на горлі більш тонкі. крім того, верхня частина тіла у них смугаста, а в польоті помітні білі краї хвоста.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Невадійські вівсянки-пустельниці гніздяться у внутрішніх районах на заході Сполучних Штатів Америки, переважно між Скелястими і Каскадними горами, від Вашингтона, південного Айдахо і Вайомінга до сходу центральної Каліфорнії, південно-східної Невади. північно=східної Аризони і півночі Нью-Мексико. Взимку вони мігрують на південь, де зимують від центральної Каліфорнії на сход до південно-західної Юти і центрального Нью-Мексико на південь до північної Мексики (північ Баха-Каліфорнії, Сонори і Чіуауа) і західного Техаса. Вони живуть в сухих чагарникових і солончакових заростях, переважно в заростях полину, іноді трапляються в садах. Гніздяться на висоті до 3000 м над рівнем моря, взимку трапляються на більш низькій висоті.

Невадійські вівсянки-пустельниці живляться переважно насінням різноманітних трав і чагарників, а також комахами, зокрема кониками, жуками і мурахами. Птахи є пристосованими до життя в сухих ландшафтах і отримують всю необхідну вологу з їжі. Вони шукають її на землі, часто утворюючи великі зграї. Невадійські вівсянки-пустельниці гніздяться на землі або в чагарниках. Самиці будуючи чашоподібної форми гнізда з гілочок, трави і шматочків кори. В кладці 3-4 світлих, поцяткованих темними плямками яєць. Насиджують лише самиці, за пташенятами доглядають і самиці, і самці.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як такий, що не потребує особливих заходів зі збереження. За оцінками дослідників, станом на 2019 рік популяція невадійських вівсянок-пустельниць становить приблизно 5,4 мільйонів дорослих птахів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Artemisiospiza nevadensis: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 14 листопада 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). New World sparrows, bush tanagers. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 14 листопада 2022.
  4. C. Cicero, N.K. Johnson. Narrow Contact of Desert Sage Sparrows (Amphispiza belli nevadensis and A. b. canescens) in Owens Valley, Eastern California: Evidence from Mitochondrial DNA, Morphology, and GIS-Based Niche Models. „Ornithological Monographs”. 63, ss. 78–95, 2001. doi:10.2307/40166900. 
  5. C. Cicero. The significance of subspecies: A case study of Sage Sparrows (Emberizidae, Amphispiza belli). „Ornithological Monographs”. 67, ss. 103–113, 2010. 
  6. Pyle, Peter (19 серпня 2013). On separating Sagebrush Sparrow (Artemisiospiza nevadensis) from Bell's Sparrow (A. belli) with particular reference to A. b. canescens (PDF). sibleyguides.com. Sibley Guides. Процитовано 1 листопада 2014.