Вікторія (протока)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мапа
Мапа

Вікторія (англ. Victoria Strait) — протока в Канадському Арктичному архіпелазі, що відокремлює острів Вікторія від острова Кінг-Вільям[1]

Географія[ред. | ред. код]

Розташована в північно-західній частині Канади. Береги протоки повністю лежать на території Нунавуту. З'єднує затоку Квін-Мод, розташовану на півдні, з протокою Франклін на північному сході та протокою Мак-Клінток на північному заході. Ширина протоки коливається від 80 до 130 км, довжина становить 160 км. Біля південного входу в протоку розташовані острови Дженні-Лінд і Роял-Джеографікал-Сосайєті[2]. Протока є частиною одного з маршрутів проходження Північно-Західним морським шляхом з Атлантичного до Тихого океану через протоки Ланкастер, Барроу, Піл, Франклін, затоку Ларсен, протоку Вікторія, затоку Квін-Мод, протоку Діз, затоку Коронейшен, протоку Долфін-енд-Юніон, затоку Амундсена.

Більшу частину року покрита льодом, причому частина важких арктичних льодів приноситься із затоки Вайкаунт-Мелвілл через протоку Мак-Клінток, істотне танення льоду починається лише наприкінці липня, знову замерзати починає наприкінці вересня[3].

Історія[ред. | ред. код]

1845 року експедиція англійського полярного дослідника Джона Франкліна на двох кораблях («Еребус» і «Терор») загинула у льодах протоки Вікторія на північний захід від острова Кінг-Вільям. Зі 128 осіб експедиції не врятувався ніхто. Першим кораблем, що пройшов протокою, став 1967 року криголам «Джон А. Макдональд».

Як і острів, південно-східний берег якого вона омиває, протока отримала свою назву на честь англійської королеви Вікторії.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Виктории земля, в Северной Америке // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп. т.). — СПб., 1890—1907. (рос. дореф.)
  2. Encyclopedia Britannica. Victoria Strait. www.britannica.com (англ.). Архів оригіналу за 21 листопада 2011. Процитовано 13 грудня 2018.
  3. Pharand, Donat; Legault, L.H. (1984). The Northwest Passage. Arctic Straits Martinus Nijhoff Publishers. pp. 12. ISBN 9024729793. books.google.com (англ.). Архів оригіналу за 13 вересня 2016. Процитовано 13 грудня 2018.