Франклін (протока)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мапа
Мапа

Франклін (англ. Franklin Strait) — протока, що відокремлює південно-східне узбережжя острова Принца Уельського Канадського Арктичного архіпелагу від півострова Бутія[1]. Названо на честь англійського дослідника сера Джона Франкліна, який загинув у цих водах під час своєї невдалої експедиції.

Географія[ред. | ред. код]

Розташована на півночі Канади. Береги повністю лежать на території Нунавуту. З'єднує протоки Піл і Белло на півночі з затокою Ларсен на півдні та протокою Мак-Клінток на південному заході. Середня ширина становить 32 км. Середня глибина — 70 м на півдні та 400 м на півночі. Протока є частиною одного з маршрутів проходження Північно-Західним морським шляхом з Атлантичного в Тихий океан через протоки Ланкастер, Барроу, Піл, Франклін, затоку Ларсен, протоку Вікторія, затоку Квін-Мод, протоку Діз, затоку Коронейшен, протоку Долфін-енд-Юніон, затоку Амундсена.

Покрита льодом більшу частину року, суттєве танення льоду починається лише на початку серпня і триває до початку вересня. Зі середини вересня протока знову починає замерзати[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Merriam-Webster’s geographical dictionary, page 401. books.google.com. Архів оригіналу за 3 квітня 2018. Процитовано 18 грудня 2018.
  2. Pharand, Donat; Legault, L.H. (1984). The Northwest Passage. Arctic Straits Martinus Nijhoff Publishers. pp. 12. ISBN 9024729793. books.google.com. Архів оригіналу за 13 вересня 2016. Процитовано 18 грудня 2018.