Віктор Амадей I

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Віктор Амадей I
Народився 8 травня 1587(1587-05-08)[4]
Турин, Савойське герцогство
Помер 7 жовтня 1637(1637-10-07)[1][2][3] (50 років)
Верчеллі, П'ємонт, Італія
·хвороба
Поховання Базиліка Суперга
Діяльність аристократ, політик
Галузь політика[5], управління[5] і військова справа[5]
Знання мов французька[6] і італійська[5]
Роки активності 1625[4]1637[4]
Суспільний стан шляхтич[d][5]
Титул герцог, король, Duke of Savoyd і Prince of Piedmontd
Посада монарх і Duke of Savoyd
Конфесія католицька церква
Рід Савойська династія
Батько Карл Еммануїл I
Мати Каталіна Мікаела Австрійська
Брати, сестри Isabella of Savoy, Hereditary Princess of Modenad, Маргарита Савойська, Prince Emanuele Filiberto of Savoyd, Prince Maurice of Savoyd, Prince Tommaso Francesco, 1st Prince of Carignanod, Maria Apollonia of Savoyd, Philip Emmanuel, Prince of Piedmontd і Francesca Caterina of Savoyd
У шлюбі з Кристина Французька
Діти Princess Luisa Cristina of Savoyd, Франциск Гіацинт[3], Карл Еммануїл II, Princess Margaret Yolande of Savoyd, Генрієтта Аделаїда Савойська і Princess Catherine Beatrice of Savoyd
Нагороди

Віктор Амадей I (італ. Vittorio Amedeo I; 8 травня 1587 — 7 жовтня 1637) — герцог Савойський у 16301637 роках. Змінив проіспанську зовнішню політику на профранцузьку.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з Савойського дому. Другий син Карла Еммануїла I, герцога Савойського, та Катерини Мікаели Габсбург. Народився 1587 року в Турині. Більшу частину свого дитинства він провів у Мадриді при дворі свого діда Філіпа II. У 1598 року після смерті останнього повернувся до Савойського герцогства.

1605 року після смерті брата Філіппа Еммануїла став спадкоємцем трону. У 1607 році зафісковано на зборах Генеральних Штатів в Ракконіджі. 1619 року пошлюбив представницю династії Бурбонів.

У 1630 році після смерті батька стає новим герцогом Савойським. В цей час тривала Війна за мантуанську спадщину. Уклав договір з Іспанією, спрямований проти Франції. Втім разом з Іспанією 1631 року вимушений був укласти Кераскійський договір з Францією, за яким був визнаний герцогом Савойським. Потім Віктор Амадей I таємною угодою обміняв місто Пінероло на Альбу і Трино. Також Віктор Амадей намагався отримати французьку допомогу в поверненні Женеви під владу Савойського дому, але без успіху.

В подальшому герцог Савої став союзником Франції й за допомогою карндинала Рішельє намагався створити антиіспанський союз в Італії. Завдяки енергійним діям та французьким субсидіям вдалося збільшити армію до 20 тис. солдатів, створити якісну та потужну артилерію (перед тим герцог заснував школу гармашів).

У 1635 році виступив на боці Франції у війні проти Іспанії. Того ж року спільно з французьким командувачем Шарлем де Крекі у битві біля Торнавенто завдав поразки іспанцям. 1637 року Віктор Амадей I здобув нову перемогу у битві біля Момбальдоне, але невдовзі помер у Верчеллі.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — Христина, донька Генріха IV Бурбона, короля Франції

Діти:

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Storrs, Christopher (1999). War, Diplomacy and the Rise of Savoy 1690—1720. Cambridge University Press. ISBN 0521551463.