Вікіпедія:Політики ліцензування

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку


Ця сторінка — переклад одного з офіційних документів Фонду «Вікімедіа» (Wikimedia Foundation). Переклад надається виключно в інформаційних цілях і його зміст не може замінити офіційну версію. Оригінальний текст документа англійською мовою — єдина повна і офіційна версія, що має силу.

Терміни, що використовуються[ред. код]

Проєкт

Конкретний проєкт Фонду «Вікімедіа» на певній мові, а також багатомовний проєкт; наприклад Вікіпедія англійською мовою, французька Вікітека і Мета-вікі.

Вільна ліцензія;

Ліцензія, яка відповідає умовам версії 1.0. «Визначень вільних творів культури» стосовно ліцензій, яке можна знайти на http://freedomdefined.org/Definition

Правило доктрини виключення (ПДВ)

Правило конкретного проєкту, відповідно до законодавства Сполучених Штатів і законодавства країн, з яких в основному здійснюється доступ до вмісту проєкту (якщо такі є), який визначає обмеження застосовності законодавства про авторське право (зокрема судової практики) стосовно проєкту і допускає завантаження захищених авторськими правами матеріалів, які можуть бути правомірно використані в контексті проєкту незалежно від їх ліцензійного статусу. Наприклад:

Резолюція

Оскільки місія Фонду «Вікімедіа» полягає в «заохоченні і підтримці людей всього світу в зборі і розвитку освітніх матеріалів під вільними ліцензіями», то

  1. Усі проєкти повинні приймати тільки такі матеріали, які опубліковані під вільними ліцензіями або іншим чином можуть вважатися вільними відповідно до «Визначення вільних творів культури», згаданого вище.
  2. Окрім того, за винятком Вікісховища (Wikimedia Commons), спільноти користувачів кожного проєкту можуть розробити і прийняти ПДВ. Невільні матеріали, що використовуються відповідно до ПДВ, повинні ідентифікуватися в машиночитабельній формі, з тим щоб їх можна було легко впізнати як користувачам сайту, так і тим, хто надалі використовуватиме вміст сайту як джерело.
  3. Такі ПДВ мають бути мінімальними. За невеликими виключеннями, виключення можуть стосуватися ілюстрації історично значущих подій, включення до статей ідентифікаторів захищених творів (таких як логотипи), або доповнення (у вузьких межах) статей про сучасні витвори мистецтва, що охороняються авторським правом. Доктрина виключення не застосовується до матеріалів, що можуть бути замінені аналогічними, але під вільною ліцензією — наприклад, це стосується практично всіх фотопортретів живих відомих осіб. Будь-які матеріали під ПДВ мають бути замінені роботою під вільною ліцензією в кожному випадку, коли є така робота, яка послужить тій самій освітній меті.
  4. Медіа-файли, що використовуються під ПДВ, повинні вилучатись, якщо для них відсутнє обґрунтування застосування. Вони повинні використовуватися тільки в контексті інших вільно ліцензованих матеріалів.
  5. У тих проєктах, в яких в даний час існують ПДВ, мають бути прийняті заходи:
    • Починаючи з 23 березня 2007 року усі знову завантажені медіа-файли, які мають неприйнятні ліцензії (як це визначено вище) або неприйнятне обґрунтування для їх використання під ПДВ, повинні вилучатись; вже існуючі медіа-файли під такими ліцензіями повинні пройти через процес обговорення, де буде встановлено, чи обґрунтовано їх використання, і якщо немає — то вони також мають бути видалені.
  6. У проєктах, в яких на даний час відсутні ПДВ, мають бути вжиті заходи:
    • Починаючи з 23 березня 2007 року всі медіа-файли, що завантажуються з неприйнятними ліцензіями повинні вилучатись.
    • Фонд має намір допомогти всім спільнотам, які хотіли б розвивати свої ПДВ, з процесом його розробки.
    • До 23 березня 2008 всі наявні файли під неприйнятними ліцензіями (згідно з вищесказаним) мають бути або прийняті відповідно до ПДВ, або вилучені.

Посилання[ред. код]

foundation:Resolution:Licensing policy