Вія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вії людини

Ві́ї (лат. cilia, однина cilium) — волосинки, що вкривають краї повік у ссавців. Функцією вій є захист очей від пилинок, а також від малих комах. У деяких тварин, як миші чи коти, вони також виконують ту саму функцію, що й вібриси, оскільки вони чутливі до доторків. Це забезпечує попередження про об'єкт (наприклад, маленькі комахи або пилинки) біля ока (яке закривається рефлексивно).

Людські вії[ред. | ред. код]

Тривалість «життя» вії людини становить від 100 до 150 днів. На верхній повіці знаходяться 187 вій, на нижній — від 50 до 150. Верхні вії трохи довші за нижні, маючи 10 мм довжини, натомість нижні завдовжки близько 7 мм. У ембріонів вії з'являються між 7 і 8 тижнями. Вії виростуть знову, якщо вони випадуть або їх висмикнути. Вони відростають протягом близько 7-9 тижнів.

Колір вій може відрізнятися від кольору волосся, хоча переважно вони темні у особи з темним волоссям чи світлі у когось зі світлим волоссям. Майже у всіх культурах довгі вії вважаються ознакою жіночності. Відповідно, деякі жінки прагнуть збільшити довжину вій штучно, щоб здаватися більш жіночною і сексуально бажанішою.

Фарбу для вій використовували ще у бронзовій добі для захисту та збільшення вій. Повний комплект косметики ока включає фарбу для вій, олівець та тінь для очей, усе задля надання віям виразності. У 20-му сторіччі з'явилися дуже переконливі штучні вій, популярні у 1960-тих.

Вії тварин[ред. | ред. код]

Справжні вії є у ссавців. Вії верблюда дуже довгі і тонкі, а вії жирафи вважаються дуже красивими. Коні, корови, а також страуси, мають по три вії (з рудиментарним пір'ям без бо.рідок) теж мають вії.

Джерела[ред. | ред. код]