Страус

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Страус
Самиця масайського страуса (Struthio camelus massaicus)
Самиця масайського страуса
(Struthio camelus massaicus)
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Страусоподібні (Struthioniformes)
Родина: Страусові (Struthionidae)
Рід: Страус (Struthio)
Вид: Страус
Struthio camelus
Linnaeus, 1758
Сучасне розповсюдження страуса
Сучасне розповсюдження страуса
  • S. c. australis
  • S. c. camelus
  • S. c. massaicus
  • S. c. syriacus
  • S. c. molybdophanes
Посилання
Вікісховище: Struthio camelus
Віківиди: Struthio camelus
EOL: 45513749
ITIS: 174375
МСОП: 45020636
NCBI: 8801
Fossilworks: 223891

Стра́ус (застаріла назва — струсь), стра́ус африка́нський (Struthio camelus) — найбільший у світі птах. На зріст сягає до 2 м 70 см. Дорослий самець страуса може мати масу до 100 кілограмів. Через велику масу тіла страуси не можуть літати. Розвивають швидкість до 70 км/год.

Крім африканського страуса, існують птахи, схожі на нього:

  • на південноамериканському континенті — Нанду,
  • на континенті Австралія — Ему.

Загальна характеристика[ред. | ред. код]

Страус — нелітаючий птах, крила слабо розвинуті, кіль відсутній. Страуси можуть довгий час обходитися без води, але при нагоді охоче п'ють воду та купаються. У неволі страуси живуть до 50 років. Розвивають швидкість 60-70 км/год. Середня вага становить 50-75 кг, окремі самці можуть важити до 131 кг.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкають у саванах та напівпустелях Африки. Сотні тисяч років тому страуси жили також на півдні України і далі на схід до Монголії.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Живуть групами від 10 до 50 птахів. Часто зі страусами у савані пасуться стада гну, зебр.

Від хижаків страус звичайно рятується втечею. Часто молоді страуси припадають до землі, витягуючи при цьому свою довгу шию. У такій чудернацькій позі ворогу страуса тяжко помітити свою жертву. Коли ж птахові нікуди відступати, він стає небезпечним противником. Його сильні двопалі лапи є надійним знаряддям захисту.

Легенда, що наляканий страус ховає голову в пісок, імовірно, походить від того факту, що самиця страуса, котра сидить на гнізді, у разі небезпеки розпластує по землі шию і голову, прагнучи стати непомітною на тлі навколишньої савани. Так само діють страуси, помітивши хижаків. Якщо до такого птаха наблизитися, він миттєво схоплюється та тікає.

Харчування[ред. | ред. код]

Ручне годування

Страуси живляться бруньками, квітками та дрібними плодами рослин, ловлять дрібних тварин — комах, ящірок, маленьких черепах. Оскільки у страусів немає зубів, для подрібнення їжі в шлунку вони ковтають дрібні камінці (гастроліти), а часто і все, що їм трапляється: цвяхи, шматки дерева, заліза, пластмаси тощо.

Розмноження[ред. | ред. код]

Гніздо страуса в заповіднику

Самець обирає 2-3 самиці та риє у піску ямку — гніздо. Усі самиці туди відкладають свої яйця, а потім по черзі їх висиджують. У страуса яйце важить у середньому 1,45—1,65 кг та є найбільшим серед птахів[1]. Шкарлупа страусиного яйця має товщину 1-2 мм і є досить міцною. ЇЇ можна розламати лише молотком або пилкою. Самиці висиджують яйця вдень, оскільки їхнє сіре оперення не помітне хижакові на тлі ландшафту. А вночі їх замінює самець, чиє чорне оперення не помітне вночі на тлі нічного неба. Малята виростають швидко: майже на 30 см щомісяця.

Страуси на фермах[ред. | ред. код]

Страуси на фермі в південній Африці

Часто страусів приручають і утримують заради їхніх величезних яєць та поживного м'яса на спеціальних страусиних фермах. Страусине яйце вариться 40 хвилин. Також цінним продуктом є шкіра страуса. Вона добре пропускає повітря, але затримує воду (оскільки проникаюча здатність газоподібної речовини вища, ніж в рідини). Тому взуття зі шкіри страуса забезпечує добру вентиляцію для стопи, водночас захищаючи її від промокання. Пір'я страуса використовується як прикраса та елемент декору. Окремі підприємства виробляють сувеніри з кісток страуса (статуетки, шахові фігури, іграшки, тощо). Зі шкаралупи страусових яєць також виготовляють декоративний посуд, абажури для освітлювальних приладів, корпуси для годинників та інших приладів. Фахівці з нетрадиційної медицини рекомендують використовувати наріст на дзьобі та пальцях ніг страуса як сировину для ліків. З нутрощів страуса, що не вживаються в їжу людиною, виробляють котячий та собачий корм. Страус — сильний птах, дорослий самець може перевозити людину без особливої напруги.

Страуси в Україні[ред. | ред. код]

Страус в Київському зоопарку
2009

Протягом останніх десятиліть страусові ферми стали вигідними і популярними сільськогосподарськими об'єктами в Україні. У кожній області України є до 10 страусиних ферм[джерело?]. Їх утримують у багатьох зоопарках.

На території Миколаївській області є дві страусові ферми, які можуть відвідати всі охочі.[2]

Чи знаєте ви, що…
  • Шкаралупа яєць страуса здатна витримати об'єкт масою до 15 кг.
  • У Стародавньому Єгипті символом справедливості був знак, який зображував перо страуса. Це пов'язано з тим, що у нього стрижень ділить перо навпіл, тоді як перо інших птахів поділяється на вужчу та ширшу частини, а отже «несправедливо».

Дивіться також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. A. Gonzalez, D. G. Satterlee, F. Moharer & G. G. Cadd (September 1999). Factors affecting ostrich egg hatchability. Poultry science. 78 (9): 1257—1262. PMID 10515354.
  2. Як миколаївці страусів приборкували - mykolaiv.name (укр.). 10 січня 2023. Процитовано 26 січня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Резніченко В. П. Цікава біологія

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Размножение страусов: гнездование, яйцекладка, инкубация / М. В. Бевольская ; Биосферный заповедник "Аскания-Нова" им. Ф.Э.Фальц-Фейна. - К. : Логос, 2004. - 240 с.: іл. - Библиогр.: с. 218-233. - ISBN 966-581-514-8