Галісійський націоналізм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Галісійський націоналізм — це форма націоналізму розповсюдженого в Галісії. Політичний рух що народився на початку XX століття з ідей галісійства.

Ідеологія[ред. | ред. код]

Галісійській національний прапор з червоною зіркою, також званий "Ештелейрою". (Зазвичай використовується галісійськими соціалістами)

Більшість істориків та етнологів визнають існування галісійців як окремого від іспанців народу, який становить етнічну більшість на окремих територіях становлять галісійці. [1]

Всередині галісійського націоналізму можна виділити основні дві течії :

Між автономістами та незалежниками є багато спільних ідей та рис — обидві групи виступають за захист галісійської мови та галісійців.

Більшість ідей галісійського націоналізму були закладені в працях Альфонсо Даніеля Родрігеса КастелаоSemper em Galiza (дослівно: Завжди в Галісії) 1944 рік.

Націоналізм в суспільстві[ред. | ред. код]

Дорожній знак на кордоні Португалія - Іспанія з написом "Галісія не Іспанія"

Галісійські націоналістичні кандидати на виборах 2005-того року отримали 19% голосів до місцевого парламенту та 16% голосів у 2009-тому році.

З 2005 року по 2009 рік Галісією правив коаліційний уряд поміж соціалістами та націоналістичним блоком. На відміну від інших регіонів Іспанії тутешні партії включають націоналізм напряму у свої передвиборчі кампанії. [2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Eurominority. Eurominority (fr-FR) . 14 липня 2022. Процитовано 30 грудня 2023.
  2. Schrijver, Frans (2006). Regionalism After Regionalisation: Spain, France and the United Kingdom (англ.). Amsterdam University Press. ISBN 978-90-5629-428-1.