Республіка Галісії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

República Galega
Галісійська Республіка
Невизнана держава
27.06.1931 – 28.06.1931
República Galega: історичні кордони на карті
República Galega: історичні кордони на карті
Столиця Сантьяго-де-Компостела
Мови Галісійська, іспанська.
Релігії Католицизм
Форма правління Республіка
Історія
 - Засновано 27.06.1931
 - Ліквідовано 28.06.1931
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Республіка Галісії

Республіка Галісії - була короткотривалою державою що проіснувала кілька годин з 27 по 28 червня 1931 року. Вона була проголошена місцевими націоналістами та робітниками що були незадоволені "радою міністрів"[en] котра вирішила припинити будівництво залізної дороги між Саморою та Ла-Коруньєю.

Історія

[ред. | ред. код]

Передумови

[ред. | ред. код]

Через специфічний, гірський рельєф Галісії вона завжди була ізольована від основної частини Іспанії з чого виникали сепаратистські бажання. До того ж на і так складну ситуацію наклалося нехтування уряду Іспанії проблемами регіону. В 1931 році Іспанська Монархія перетворилася на Другу Іспанську Республіку керівництво котрої визнало будівництво залізниці що сполучала регіон з основною Іспанією нерентабельним, отже міністр фінансів Індалесіо Прієто наказав презупинити проект на невизначений час, через що 12000 людей залишилися без праці та оголосили страйк[1].

Формування

[ред. | ред. код]

Страйк робітників підтримали місцеві купці, галісійські націоналісти та дрібна буржуазія. Страйк тривав три дні до 25-ого червня.[2]

В останній день, о другій годині ночі протестувальники підняли над будівлею міської мерії в Оренсо національний прапор Галісії. На цьому страйк скінчився проте почалися нові анти-урядові демонстрації та протести.

Через 2 дні, 27 червня мітинг у столиці Галісії - Сантьяго-де-Компостелі зібралися місцеві комуністи, націоналісти та робітники що вивісили національний прапор над Ратушею. Згодом у кількох інших містах теж спалахнули мітинги.

Розпуск

[ред. | ред. код]

28-ого червня, перш ніж повстання встигло спалахнути іспанський уряд пійшов на поступки та відновив будівництво залізниці.

Наслідки та спадок

[ред. | ред. код]

Ряд націоналістичних та лівих організацій Галісії досі святкують 27 червня як свій національний день.

Див. Також

[ред. | ред. код]

Джерела

[ред. | ред. код]
  1. vieiros.com.
  2. Salgado, Daniel (27 червня 2010). Unas horas de República Gallega. El País (ісп.). ISSN 1134-6582. Процитовано 25 грудня 2023.