Ганерагміут

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ганерагміут
Країна  Канада

Ганерагміут (англ. Haneragmiut) — географічно визначена підгрупа народності мідних інуїтів, що займала територію сучасної провінції Нунавут, Канада. З усіх племен, що полювали у південній частині острова Вікторія, вони були найзахіднішим народом. Селилися на північному узбережжі протоки Долфін-енд-Юніон, на північ від мису Бекслі[en] і на південь від Прінс-Альберт-Саунд[en] на острові Вікторія. Попри те, що вони мігрували як на північ, так і на південь з метою полювання, риболовлі та торгівлі, для них залишався невідомим той факт, що Вікторія був островом[1].

Етнологія[ред. | ред. код]

Дослідник Арктики Вільялмур Стефансон відкрив підгрупу ганерагміут 17 травня 1910 року[2]. На той час вона налічувала близько 40 осіб. Декілька з них сезонно займалися полюванням і торгували на півдні з іншою підгрупою інуїтів з материковою частини Канади, що жила біля мису Бекслі — акуліакаттагміут, тоді як інші інуїти ганерагміут добиралися до вкрай віддалених місць, таких як озеро Тагірюак[en], щоб полювати на північних оленів спільно з представниками підгрупи каніанерміут (англ. Kanianermiut). На схід від ганерагміут жили інуїти з підгрупи екаллуктогміут[1][3][4].

Після повернення в Сіетл і Нью-Йорк 1912 року, Стефанссон прославив підгрупи ганерагміут, канхіргміут (англ. Kanhirgmiut) та нувукпагміут (англ. Nuwukpagmiut), назвавши їх «білявими ескімосами[en]»[2][5].

Пізніші дослідження антрополога Даймонда Дженесса показали, що представники підгруп акуліакаттагміут, ганерагміут, коглуктогміут, паллірміут, пуїплірміут і уалліргміут (також називаної «каніанерміут») ріднилися, що спричиняло змішування цих племен[6].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Stefansson, Vilhjalmur. The Stefánsson-Anderson Arctic Expedition of the American Museum: Preliminary Ethnological Report. — New York : The Trustees of the American Museum, 1914. — Т. 14. — P. 26-36. — (1-2)
  2. а б A NEW RACE, OR DESCENDANTS OF FRANKLIN'S PARTY?; Stefansson, Now in the Arctic Regions, Finds a Strange People in Victoria Land Who Give Rise to Interesting Theories of Their Origin. The New York Times. 8 жовтня 1911. Архів оригіналу (PDF) за 1 березня 2014. Процитовано 22 лютого 2014.
  3. Stefansson, V. Prehistoric and Present Commerce among the Arctic Coast Eskimo // Geological Survey Museum Bulletin. — Ottawa : Government Printing Bureau, 1914. — No. 6 (30 December). — P. 14.
  4. Eskimo of Canada (англ.). Canadian Genealogy. Архів оригіналу за 2 жовтня 2008. Процитовано 15 лютого 2014.
  5. Gísli Pálsson. Stefansson's expeditions. The legacy of Vilhjalmur Stefansson (англ.). thearctic.is. Архів оригіналу за 17 червня 2013. Процитовано 15 лютого 2014.
  6. Anthropology in the Canadian Arctic Expedition // Anthropologic Miscellanea. — American Anthropological Association, 1915. — Vol. 17, no. 4 (21 April). — P. 776-780. Архівовано з джерела 29 травня 2016.