Бен Діксон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Гарольд Діксон)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бен Діксон
Зображення
Зображення
Основна інформація
Повне ім'я Гарольд Діксон
Дата народження 25 грудня 1934(1934-12-25) (89 років)
Місце народження Гаффні, Південна Кароліна, США
Дата смерті 8 листопада 2018(2018-11-08) (83 роки)
Громадянство США
Професія музикант
Інструменти ударні
Жанри джаз
Співпраця Лу Дональдсон, Грант Грін, Біг Джон Паттон
Лейбл Blue Note

Бен Діксон (англ. Ben Dixon), справжнє ім'я Гарольд Діксон (англ. Harold Dixon); 25 грудня 1934, Геффні, Південна Кароліна) — американський джазовий ударник. Співпрацював з Грантом Гріном, Лу Дональдсоном і Біг Джоном Паттоном та іншими музикантами лейблу Blue Note.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 25 грудня 1934 року в Геффні, штат Південна Кароліна. У віці 4-х років переїхав у Вашингтон. У 15 років почав грати на барабанах, коли мешкав зі своїм батьком у Баффало (найбільше вплинув на музиканта Макс Роуч). Навчався у Державному університеті Централ, де займався баскетболом. У 1955 році почав професійно займатися музикою, акомпануючи Баку Гіллу і Ширлі Горн. До 1956 року співпрацював з трубачем Вебстером Янгом, після чого перебрався у Нью-Йорк. Наступного року дебютував у студії під час запису альбому Рея Дрейпера Tuba Sounds на лейблі Prestige.

З початку 1958 упродовж трьох років виступав разом ритм-енд-блюзовим співаком Ллойдом Прайсом. У гурті Прайса грав також піаніст Біг Джон Паттон, якого Діксон вмовив переключитися на орган Хаммонда. У 1961 році приєднався до тріо Джека Мак-Даффа разом з саксофоністом Гарольдом Віком, який пізніше перетворився на квартет, до якого увійшов гітарист Грант Грін. Саксофоніст Лу Дональдсон привів Гріна, Діксона і Паттона на лейбл Blue Note, і через декілька місяців вони стали основним штатним ритм-гуртом. Діксон взяв участь у записах нині класичних альбомів The Natural Soul Дональдсона, Along Came John Паттона, Sunday Mornin' і Am I Blue Гріна, Steppin' Out! Віка і Face to Face Бебі Фейс Віллетта. Автор композицій «Cantaloupe Woman», а також «Pig Foots» і «Fat Judy». У 1967 році Діксон залишив музику, аби зосередитись на сім'ї.

У 1997 році повернувся у музику, створив квартет Real Jazz Quartet і організував навчальну програму «Live at Lunch». У 2000 році заснував власний лейбл звукозапису American Classical Jazz і записав свій перший альбом як соліст, Say Yes to Your Best.

Посилання[ред. | ред. код]