Генеративна музика

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Генеративна музика (англ. Generative music) - напрямок музичної творчості, в основі якого лежить використання алгоритмів, а також прагнення досягти мінливості в художньому результаті. Термін отримав поширення завдяки британському музиканту-електроннику Браяну Іно, який у співпраці з компанією SSEYO 1996 року випустив програму Koan, призначену для створення "генеративної музики", а також цикл з 12 композицій "Generative Music 1 with SSEYO Koan software", створених цією програмою.

Теорія[ред. | ред. код]

Дослідник Р. Вуллер[1] видяліє 4 напрямки розвитку генеративної музики.

Лінгвістичний/структурний

Використовує алгоритми, що націлені на генерацію структурно-зв'язного матеріалу, спираючись на досягнення Генеративної граматики (Чомскі 1956) а також музикознавчі розробки Фреда Лердала і Рея Джекендоффа (Lerdahl and Jackendoff 1983). Алгоритми використовують структуру дерева.

Інтерактивний/поведінковий

Музика породжується системою, що нібито не має входів, і характеризується як "нетрансформовувальна" (not transformational[2]. Як приклад наводиться Generative Music 1 [Архівовано 13 липня 2011 у Wayback Machine.] Браяна Іно.

Креативний/процедурний

Процеси створення музики розробляються або ініціюються композитором. Як приклад наводиться It's Gonna Rain Стіва Райха і In C Террі Райлі.

Біологічний/послідовний

Недетермінована музика (Biles 2002), або музика, що яку не можна відтворити (Dorin 2001). Автори цієї ідеї порівнюють роботу композитора з тваринниками, що займаються виведенням нових біологічних видів. Як приклад наводиться "Вірусна симфонія" Йозефа Нехватала - композиція напрямку нойз, в якій було використано моделі розмноження вірусів.

Програмне забезпечення[ред. | ред. код]

Для створення генеративної музики було розроблено різноманітне програмне забезпечення, зокрема:

Проекти генеративної музики в Україні[ред. | ред. код]

В Україні генеративна музика вперше була представлена на академічній сцені в проекті EM-VISIA 2011 року в рамках фестивалю Форум музики молодих під керівництвом композиторки Алли Загайкевич. Програмне забезпечення було застосовано для створення нотного тексту, натомість його озвучення було покладено на музикантів-інструменталістів.[3][4]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. (Wooller, R. et al., 2005 )
  2. Rowe 1991; Lippe 1997:34; Winkler 1998
  3. EM-VISIA 2011. Програмка концерту 15 травня 2011 у Великому залі НМАУ
  4. ЕМ-Візія-2011: вихід "генеративної музики". Архів оригіналу за 13 листопада 2011. Процитовано 17 травня 2011.