Герб міста Лодзь

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Лодзі
Деталі
Затверджений 5 червня 1936

Герб Лодзі — один із міських символів Лодзі у вигляді герба[1]. Герб у сучасному вигляді встановлено наказом міністра внутрішніх справ від 5 червня 1936 року[2].

Зовнішній вигляд і символіка[ред. | ред. код]

На гербі зображено на червоному тлі дерев'яний золотий човен та весло.

Історія[ред. | ред. код]

Місто Лодзь існує з початку XV століття (статус міста було надано в м. Пшедбужі у 1423 році), а герб у формі, схожій на сьогоднішній, вперше з'явився на міській печатці, прикріпленій до документа 1535 року. Форма човна з наступної печатки, збережена в документі 1577 р. і використовувалася до початку індустріальної ери (1817 р.), була настільки мистецьки вдалою, що її використали для оформлення герба міста міжвоєнного періоду, яка використовується і сьогодні. Автором проєкту виступив один із чиновників муніципалітету, адже оголошений конкурс не приніс нових цікавих ідей. Кольори герба — золотий (емблема) і червоний (тло) — були взяті з герба шляхти Лодзі, схожі на герб міста, хоча, ймовірно, не мають до нього нічого спільного. Чинний герб був затверджений 5 червня 1936 року Міністерством внутрішніх справ.

Печатка міста Лодзь 1577 року.

Під час бурхливого розвитку Лодзі як промислового центру в 19-му і 20-му століттях кілька разів з'являлися проєкти зміни або доповнення цього герба за зразком гербів російських міст. Запропоновані герби включали такі символи, як: веретено і прядка — пов'язані з текстильною промисловістю (1847), ткацький човник, посох Меркурія — покровителя купців і зубчасте колесо — символ промисловості (1895, за проєктом міського архітектора Францішка Хелмінського), і навіть прядка з веретеном на човні (1915). Ці ідеї, однак, не були реалізовані.

Варто зазначити, що було використано проєкт 1895 року, розмістивши цей герб на жетонах трамвайного сполучення[3]. Під час Другої світової війни на гербі Лодзі, яка тоді була відома як Літцманштадт, була подвійна свастика, створена за зразком з урни, знайденої в Бялі поблизу Лодзі[4].

Легенда про створення герба[ред. | ред. код]

Згідно з легендою, в межах поселення Лодзі (ймовірно в районі сьогоднішнього парку Геленув) жив відлюдник, у минулому — лицар. Одного разу в лісі він зустрів дівчину, яка втекла звідти, коли ленчицький князь звинуватив її в заняттях чорною магією. Одним із доказів було збивання масла в сонячну та дощову погоду (звідси народний вірш: Коли йде дощ, сонце світить, відьма масло робить). Він піклувався про неї, вони жили разом у його лігві. На жаль, однієї весни княжі поплічники добралися до печери відлюдників і легко впізнали втікача. Коли лицар відмовився віддати дівчину, вони вбили його. Кров бризнула на броню та старий щит у кутку ями. Вважається, що червоне тло герба Лодзі походить від цього закривавленого щита.

З іншого боку, човен, зображений на гербі, нібито походить від селянина Януша Пйотровіка. Його ім'я вже зустрічається в документах 14-го століття як ім'я мера села Лодзі (лат. Лодзь).

За легендою, цей селянин вирушив у подорож болотами Лодзького лісу на каное. В районі сьогоднішньої вулиці Згерської він вирішив зупинитися і оселився у перевернутому човні, який уже не був придатний для подальшого використання. Так від першої хати пішла назва села, згодом заснованого на цьому місці[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Statut Miasta Łodzi (PDF). Biuletyn Informacji Publicznej.
  2. Zarządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 5 czerwca 1936 r. w sprawie zatwierdzenia herbu miasta Łodzi (M.P. z 1936 r. nr 137, poz. 248).
  3. Adamczewski, Marek (29 грудня 2007). Łódź z łódką w herbie. Łukasz Krawczyk. Архів оригіналу за 8 червня 2018. Процитовано 10 травня 2023.
  4. Germańska urna i herb miasta Łodzi.
  5. Za: Konicki, Zdzisław (1992). Dziwy nad Łódką, czyli nowy bajarz łódzki. Zgierz: Pro Deo et Arte. с. 166.

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]