Гноєвий Віктор Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Гноєвий Віктор Іванович
Народився 29 лютого 1936(1936-02-29)
с. Дергачі Дергачівського району Харківської області
Помер 29 лютого 2021(2021-02-29) (85 років)
Заклад Харківська державна зооветеринарна академія
Вчене звання професор
Нагороди Премія Ради Міністрів СРСР

Гноєвий Віктор Іванович (нар.29 лютого 1936 — 28 лютого 2021) — професор кафедри технології кормів і годівлі тварин Харківської державної зооветеринарної академії.

Біографія[ред. | ред. код]

Віктор Іванович народився 29 лютого 1936 року в с. Дергачі Харківської області.

З 1944 по 1954 роки навчався в Дергачівській СШ № 5.

З 1954 по 1959 роки був студентом Харківського зоотехнічного інституту.

Протягом 1959-1962 років був старшим зоотехніком Лозівського кінного заводу № 124 Харківської області.

З 1962 по 1965 роки навчався в аспірантурі кафедри годівлі під керівництвом професора Т. В. Горба.

У 1965 році успішно захистив дисертацію на тему: «Ефективність використання кукурудзяного силосу, збагаченого сечовиною або аміачною водою, у раціонах ремонтних телиць» на здобуття наукового ступеню кандидата сільськогосподарських наук за спеціальністю «Годівля тварин і технологія кормів».

З 1965 по 1969 роки працював на посаді завідувача відділом тваринництва Тернопільської обласної державної сільськогосподарської дослідної станції, де працював за направленням МСГ УРСР.

З 1969 по 1971 роки працював старшим науковим співробітником відділу годівлі сільськогосподарських тварин НДІ землеробства і тваринництва Західного регіону України (м. Львів) під керівництвом академіка УААН Ф. Ю. Палфія.

З 1971 по 2006 роки працював страшим науковим співробітником лабораторії комбікормів, завідувач лабораторії, відділу виробництва, заготівлі, зберігання і використання кормів в Інституті тваринництва УААН (м. Харків).

У 1980 році працював завідувачем лабораторії технології заготівлі, зберігання і використання кормів.

У 1981 році був завідувачем відділу технології виробництва, заготівлі, зберігання і використання кормів.

У 1987 році захистив докторську дисертацію на тему: «Методи підвищення ефективності використання грубих і концентрованих кормів у годівлі великої рогатої худоби».

У 1989 році за результатами науково-практичної діяльності Віктору Івановичу присуджено звання Лауреат премії Ради міністрів СРСР.

У 1999 році Віктору Івановичу присвоєне вчене звання професора.

У 2002 році був завідувачем лабораторії виробництва кормів.

У 2006 році був професором кафедри технології кормів і годівлі тварин Харківської державної зооветеринарної академії.

Відзнаки та нагороди[ред. | ред. код]

  • диплом з призначенням іменної стипендії Харківської обласної державної адміністрації ім. О. Н. Соколовського з аграрних наук (2004)

Праці[ред. | ред. код]

Віктор Іванович співавтор 7 книг та опублікував 297 наукових праць і рекомендацій виробництву. Під його керівництвом були захищені докторська та кандидатські дисертації. Свій великий досвід з 2006 року і до кінця життя передав студентам Харківської державної зооветеринарної академії, де він на високому методичному та педагогічному рівнях читав курс з дисципліни «Годівля тварин» та виконував державні тематики з системи повноцінної годівлі сільськогосподарських тварин. Науковий світогляд, досвід Віктора Івановича як провідного вченого наукових та навчальних установ, впливали на аграрну політику держави, робота пліч-о-пліч та під керівництвом видатних вчених, закарбували Гноєвого у вітчизняній науці як розробника теорії якості кормів з високим вмістом клітковини за показниками їх анатомо морфологічної будлви та надмолекулярної і тонкої фізико-хімічної структури, актора низки способів підвищення ефективності використання синтетичних азотистик речовин у годівлі молочної худоби, застосування біологічно активних речовин рослинного походження для підвищення продуктивності тварин.

Джерела[ред. | ред. код]

Кандиба В. М. Гноєвий Віктор Іванович: виробнича, наукова, педагогічна діяльність і бібліографічний покажчик наукових праць за 1964-2010 рр.: до 75-річчя від дня народження професора Віктора Івановича Гноєвого / В. М. Кандиба, І. В. Гноєвий, Г. В. Свириденко. Х.: РВВ ХДЗВА, 2011. 60 с. (Харківська державна зооветеринарна академія Міністерства аграрної політики та продовольства України).

Примітки[ред. | ред. код]