Головний інспектор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Головний інспектор поліції Гібралтару

Головний інспектор (англ. Chief inspector) — це звання у поліції Великої Британії, а також в багатьох державах Британської співдружності, які використовують британську систему рангів поліції (Австралія, Гонконг), а також в деяких інших державах (Італія, Болгарія).

Якщо порівнювати звання інспектора з військовими званнями то його аналогом буде майор (Австралія) чи капітан (Велика Британія).

Знаки розрізнення головного інспектора[ред. | ред. код]

Головні інспектори за країною[ред. | ред. код]

Знаки розрізнення головного інспектора поліції Великої Британії в 1868—1953 роках

Велика Британія[ред. | ред. код]

У британській поліції головний інспектор старший за інспектора та молодший за суперінтенданта.

Головні інспектори можуть допомагати командирам поліцейських підрозділів, командувати невеликими підрозділами або займати різні інші посади. У деяких підрозділах, таких як Гемпширська поліція та поліції Сассексу, головний інспектор є старшим офіцером, який командує округом (як правило, складається з однієї або декількох місцевих органів влади). У цьому відношенні вони замінили суперінтендантів на посаді головного офіцера поліції великих міст.

Головний інспектор-детектив (DCI), як правило, є найменшим званням старшого слідчого складу (SIO), який очолює основні розслідування.

Головний інспектор був одним із рангів, запропонованих до скасування у 1994 році, але це звання було залишено.

До 1948 року у поліції ряду міст і бургів Шотландії використовувалося звання «лейтенант», поки його не змінили на головного інспектора.

Знаками розрізнення головного інспектора є три зірки Лазні. Такі ж знаки розрізнення використовують британські армійські капітани. До 1953 року головні інспектори столичної поліції замість цих знаків розрізнення носили корону на погонах (як у армійського майора).

Столична поліція[ред. | ред. код]

Звання головного інспектора вперше було введено в Столичній поліції в 1868 році і вперше його отримав Адольф Вільямсон, перший керівник відділу детективів (пізніше Департамент карного розшуку). Коли незабаром після цього Вільямсона підвищили до суперінтенданта, троє його інспекторів були підвищені до головних інспекторів, і звання було міцно встановлено. У 1869 році він також був введений як уніформований чин, звання якого отримав старший помічник дивізійного суперінтенданту. Згодом звання поширилося в інших підрозділах поліції.

Починаючи з 1933 року у кожному відділі (дивізіоні) Столичної поліції були два головних інспектори: головний інспектор (адміністрація) та головний інспектор (злочин). З 1949 року субдивізійні інспектори були переведені на посаду головних інспекторів, а сучасні головні інспектори були переведені на посаду суперінтендантів. З 1953 року головних інспекторів, що командують підрозділами, та головних інспекторів-детективів, які командують дивізійними CID, було переведено на посаду суперінтендантів I класу, інших головних інспекторів було переведено на посаду суперінтендантів ІІ класу, а для старших інспекторів було поновлене звання головного інспектора. З 1974 року, звання суперінтендант в Столичній поліції знову стало єдиним званням, як і в інших підрозділах поліції Британії.

З січня 1954 року в кожному підрозділі був один суперінтендант I класу та один головний інспектор, а в кожному підрозділі — один головний суперінтендант, один суперінтендант II класу та один детективний суперінтендант. Головний інспектор-детектив був доданий у кожний підрозділ пізніше в 1954 році.

У жовтні 2016 року було оголошено, що звання (разом із званням командера) буде викреслено зі служби столичної поліції до жовтня 2018 року, однак цей план було скасовано.

Австралія[ред. | ред. код]

Звання головного інспектора використовується у поліції Нового Південного Уельсу та поліції Південної Австралії. В поліції штату Вікторія поліція це звання існувало до середини 1990-х років. Звання головного інспектора старше за звання інспектора і молодше за звання суперінтендант. Знаки розрізнення як у майора в австралійській та британській арміях.

Гонконг[ред. | ред. код]

У поліції Гонконгу головний інспектор, як правило, є другим командуючим штабним підрозділом або дивізіону поліції.

Болгарія[ред. | ред. код]

У 1991 році в Болгарії, міліція замінюється поліцією. В 2006 році з прийняттям нового закону про МВС, поліцію в Болгарії де воєнізували, звання були скасовані, а замість них введені ранги: генеральний комісар, комісар, головний інспектор, інспектор, старший офіцер поліції, офіцер поліції. Перший ранг мають Генеральний секретар Міністерства внутрішніх справ і директора національних служб, а останній — звичайні поліцейські офіцери.

Ранг головного інспектора, як і ранг старшого інспектора належить до експертного складу з керівними функціями. Головний інспектор має знаки розрізнення схожі на знаки розрізнення підполковника. На погонах з двома просвітами, розміщується по повздовжній вісі дві п'ятипроменеві зірки.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]