Голубєв Віталій Юрійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Віталій Голубєв - український журналіст
Віталій Юрійович Голубєв
Народився 23 травня 1978
м. Іжевськ, РРФСР, СРСР
Громадянство Україна Україна
Діяльність журналістика
Alma mater Рівненський державний гуманітарний університет (2001)
Членство Національна спілка журналістів України
Посада Секретар Національної спілки журналістів України

Віталій Юрійович Голубєв (23 травня 1978 року, м.Іжевськ, Удмуртська АРСР, Російська Федерація) — український журналіст, медіатренер, громадський діяч. Секретар НСЖУ, керівник Школи універсального журналіста.

Життєпис[ред. | ред. код]

Віталій Голубєв народився 23 травня 1978 року у місті Іжевськ Російської Федерації. У 1995 році закінчив середню школу № 5 м. Рівне. Під час навчання двічі — в 10 та 11 класах — ставав переможцем IV етапу Всеукраїнської олімпіади з української мови та літератури.

У 2001 році Голубєв закінчив з відзнакою Рівненський державний гуманітарний університет, факультет документальних комунікацій та менеджменту. Віталій освоїв навчальні програми IREX ProMedia, IREX U-Media та Інституту розвитку регіональної преси, проходив професійне стажування у Литві, Німеччині, Російській Федерації та Швеції. У 2007 році пройшов сертифікаційну програму «Технології інтерактивного навчання дорослих», Віталій Голубєв у 2006 році заснував Школу універсального журналіста (до 2007 року — Школа молодого журналіста) — проєкт з неформальної журналістської освіти для молоді. З 2016 року проєкт функціонує також і в дистанційному форматі. Проводив медіатренінги в рамках проєктів, підтриманих Посольством США в Україні, Радою Європи, ОБСЄ, Міністерством закордонних справ Німеччини. Основна тематика — ефективність і відповідальність у соціальних мережах, просування особистого бренду журналіста, тайм-менеджмент і особиста ефективність для журналістів. У 2019 році працював одним із фасилітаторів проєкту для старшокласників і студентів «Навчай та розрізняй: інфомедійна грамотність» від IREX в Україні. У 2020 року — консультант Ради Європи з питань друкованих ЗМІ. Проводить тренінги і вебінари для журналістів і редакторів з усіх регіонів України.

Керівник всеукраїнського конкурсу учнівських творчих робіт «Я — журналіст!» для учнів 8-11 класів загальноосвітніх шкіл та професійно-технічних навчальних закладів, вихованців позашкільних навчальних закладів та студентів вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації усієї України (проводиться з 2009 р. Видавничим домом «ОГО» за підтримки Національного університету «Острозька академія» та управлінь і департаментів освіти і науки обласних державних адміністрацій).[1].

Одружений, дружина Юлія Новак-Голубєва — член Національної спілки журналістів України, старший лаборант та викладач Національного університету «Острозька академія», авторка книг «Щоденник мами» та "Мислю: мама трьох донечок - про материнство, буття і смерть", блогерка. Діти: Олександра (2017 р.н.), Віталіна (2017 р.н.) та Іванна(2018 р.н.).

Журналістська діяльність[ред. | ред. код]

м. Київ, грудень.2019
На церемонії нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу «Я — журналіст», грудень, 2019 р.

Першу статтю Віталій опублікував у віці 14 років у рівненській обласній молодіжній газеті «Зміна». З 18 років займається журналістською діяльністю на професійній основі.

  • 1996—2002 — кореспондент відділу інформації обласної газети «Рівне вечірнє»
  • 1997—2000 — кореспондент служби новин, автор і ведучий програми телерадіокомпанії «Рівне 1» (за сумісництвом)
  • 2000—2002 — редактор обласного тижневика «Нова Волинь» (за сумісництвом)
  • 2002—2003 — заступник редактора обласної газети «Рівне вечірнє»
  • 2003—2004 — редактор обласного тижневика «Провінційна газета»
  • 2004—2005 — редактор обласного тижневика «ОГО»
  • 2005—2020 — головний редактор Видавничого дому «ОГО» (газета «ОГО», Рівненський інформаційний портал OGO.ua, журнали «Рівняни», «Маленькі рівняни» та «LIGHT», сайти «Рівняни», «Маленькі рівняни», «LIGHT» та «Я — журналіст!»)
  • 2007—2008 — заступник директора з інформаційної політики телерадіокомпанії «Рівне 1» (за сумісництвом)
  • 2010 — 2019 — викладач кафедри журналістики Національного університету «Острозька академія» (за сумісництвом);
  • 2016—2017 рр. — викладач кафедри релігієзнавства і теології Національного університету «Острозька академія» (за сумісництвом)
  • 2010—2011 — головний редактор служби новин телерадіокомпанії «Рівне 1» (за сумісництвом)
  • 2011—2012 — редактор обласного тижневика «Оберіг» (за сумісництвом)

Керівник проєкту створення мультимедійного ньюзруму (газети + ТБ + онлайн-ЗМІ) у м. Рівне на базі Видавничого дому «ОГО» і телерадіокомпанії «Рівне 1» (з 2008 р.). Співпрацював із такими загальноукраїнськими інтернет- та друкованими ЗМІ як ZAXID.net, «Газета по-українськи», «Киевские ведомости», «Комсомольская правда в Украине», «День», «Україна молода» тощо. З 1 січня 2020 року залишив посаду головного редактора Видавничого дому «ОГО», на якій пропрацював близько 15 років, і зосередився на розвитку власних проєктів як медіатренера, спікера, автора, засновника Школи універсального журналіста та Всеукраїнського конкурсу «Я — журналіст!».[2].[3]

Творчість[ред. | ред. код]

Голубєв Віталій — автор друкованих та електронних книг для журналістів та всіх, хто працює з інформацією. Його статті з медіатематики містяться на профільних інтернет-ресурсах для медійників: «Детектор медіа», «Media Sapiens», «Редакторський портал», сайті Національної спілки журналістів України, сайті «Я — журналіст!». Двічі (у 2017 та 2018 рр.) статті Віталія Голубєва потрапляли до ТОП-15 найпопулярніших матеріалів року на інтернет-ресурсі «Media Sapiens».

Книги[ред. | ред. код]

  • Голубєв В. Ю. Школа універсального журналіста: практичне керівництво для початківців. — Рівне: Друк Волині, 2009. (Друге видання вийшло у 2010 р.).
  • Голубєв В. Ю. Універсальна журналістика: навчальний посібник. — Рівне: Друк Волині, 2016. (Друге видання вийшло у 2017 р.).
  • Голубєв В. Ю. Лайфхак для журналіста: як ефективно використовувати час та інформацію. — Рівне: Друк Волині, 2017. (Друге видання вийшло у 2018 р.).
  • Голубєв В. Ю. Ефективність: книга для тих, хто працює з інформацією. — Рівне: Друк Волині, 2018. (У 2019 році книгу перевидано у видавництві «Мандрівець» (Тернопіль) під назвою «Ефективність: для тих, хто працює з інформацією»).
  • Голубєв В. Ю. Дієслово: інструменти ефективності для людей розумової праці. — Рівне: Друк Волині, 2019.

Навчальний посібник Віталія Голубєва «Універсальна журналістика» рекомендований до друку Вченою радою Національного університету «Острозька академія» (протокол № 14 від 30.06.2016 р.).

Електронні книги[ред. | ред. код]

  • Голубєв В. Ю. ЖурХак: 77 порад для успішного старту в журналістиці. — Рівне: б.в., 2019.
  • Голубєв В. Ю. Секрети якісного тексту: 55 порад, які допоможуть вам писати переконливо. — Рівне: б.в., 2020.

Досягнення та відзнаки[ред. | ред. код]

Віталій Голубєв є консультантом Ради Європи з питань друкованих ЗМІ. Він — засновник Школи універсального журналіста та Всеукраїнського конкурсу учнівських творчих робіт «Я — журналіст!».

  • 2003 рік — переможець Другого всеукраїнського професійного конкурсу преси у номінації «Краща передплатна кампанія», організованого Українською асоціацією видавців періодичної преси.
  • 2014 рік — лауреат творчого конкурсу Рівненської обласної організації Національної спілки журналістів України серед засобів масової інформації Рівненської області у номінації «Тележурналіст 2014 року»
  • 2016 рік — переможець творчого конкурсу Національної спілки журналістів України у номінації «Журналіст року» (серед обласних і регіональних видань)[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Творчий конкурс на журналістику: змінити не можна залишити. https://ms.detector.media/zhurnalistska-osvita/post/18183/2017-01-12-tvorchii-konkurs-na-zhurnalistiku-zminiti-ne-mozhna-zalishiti/ [Архівовано 5 липня 2020 у Wayback Machine.]
  2. Порушенню стандартів — ні, самоцензурі — так. Медіаексперти — про журналістську етику під час війни https://detector.media/infospace/article/131876/2017-11-13-porushennyu-standartiv-ni-samotsenzuri-tak-mediaeksperti-pro-zhurnalistsku-etiku-pid-chas-viini/ [Архівовано 6 липня 2020 у Wayback Machine.]
  3. Засновник Школи універсального журналіста Віталій Голубєв: «Журналістом стане не кожен, а знати українську повинні всі»https://nsju.org/publikacziї/zasnovnyk-shkoly-universalnogo-zhurnalista-vitalij-golubyev-zhurnalistom-stane-ne-kozhen-a-znaty-ukrayinsku-povynni-vsi/
  4. Викладач Острозької академії нагороджений званням «Журналіст року» https://www.oa.edu.ua/ua/info/news/2016/06-06-03 [Архівовано 5 липня 2020 у Wayback Machine.]

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]