Голуб антильський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Голуб антильський
Антильський голуб (Пуерто-Рико)
Антильський голуб (Пуерто-Рико)
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Голубоподібні (Columbiformes)
Родина: Голубові (Columbidae)
Рід: Patagioenas
Вид: Голуб антильський
Patagioenas inornata
(Vigors, 1827)
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Columba inornata Vigors, 1827
Посилання
Вікісховище: Patagioenas inornata
Віківиди: Patagioenas inornata
ITIS: 676902
МСОП: 22690312
NCBI: 372345
Fossilworks: 372032

Го́луб антильський[2] (Patagioenas inornata) — вид голубоподібних птахів родини голубових (Columbidae)[3]. Мешкає на Карибах.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 38-41 см, вага 250 г. Виду не проитаманний статевий диморфізм. Голова, шия і нижня частина тіла темно-каштанові з пурпуровим відтінком, боки і гузка сизі. Спина, надхвістя, верхні покривні пера крил і хвоста сизі, на крилах є білі плями, махові пера мають білі края. Хвіст чорнуватий. Очі білуваті, окаймлені пурпуровими кільцями. Дзьоб довгий, тонкий, чорнуватий, лапи темно-червоні. Моліді птахи мають більш темне, бурувате забарвлення, очі у них темні.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Антильський голуб (Сьєрра-де-Баоруко[en], Домініканська Республіка)

Ареал антильських голубів є фрагментованим. Вони локально поширені на Кубі (зокрема на півострові Гуанахакабібес, на болоті Сапата,в горах Сьєрра-де-Нахаса, в околицях Гуантанамо і на сусідньому острові Ісла-де-ла-Хувентуд), на Ямайці, на острові Гаїті та на Пуерто-Рико. На Кубі антильські голуби віддають перевагу рівнинним тропічних лісам, рідколіссям і саванам, а також болотам і мангровим лісам. На Ямайці вони натомість віддають перевагу гірським тропічним лісам, хоча сас від часу також мігрують в долини. На Гаїті вони живуть переважно в гірських соснових лісах, а в Домінікінські Республіці також в сухих склерофітних лісах і мангрових заростях. На Пуерто-Рико антильські голуби живуть у вторинних лісових масивах і на відкритих луках. Імовірно, раніше антильські голуби мешкали в різноманітних лісах і лісових масивах, однак внаслідок знищення природного середовища вони були витіснені у незаймані райони.

Антильські голуби зустрічаються переважно невеликими зграйками, під час негніздового періоду можуть утворювати великі зграї. Вони живляться плодами, ягодами, насінням, пагонами, листям і Кітками. На Кубі і Ямайці сезон розмноження у цих птахів триває з квітня по липень, на Пуерто-Рико вони розмножуються протягом всього року. Гніздо являє собою просту платформу з гілочок, розміщується на дереві, в чагарникових або мангрових заростях. В кладці два яйця, на Пуерто-Рико одне яйце. Інкубаційний період триває 13-15 днів, пташенята покидають гніздо через 21-23 дні після вилуплення.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує стан збереження цього виду як близький до загрозливого. За оцінками дослідників, загальна популяція антильських голубів становить від 1500 до 6100 птахів. Їм загрожує знищення природного середовища і полювання. У 1970-х роках пуерто-риканська популяція антильських голубів опинилася на межі зникнення, однак її вдалося відновити і наразі вона нараховує кілька тисяч птахів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Patagioenas inornata: інформація на сайті МСОП (версія 2021.3) (англ.) 06 лютого 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Pigeons. IOC World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 06 лютого 2022.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Gerhard Rösler: Die Wildtauben der Erde – Freileben, Haltung und Zucht. Verlag M. & H. Schaper, Alfeld-Hannover 1996
  • David Gibbs, Eustace Barnes, John Cox: Pigeons and Doves – A Guide to the Pigeons and Doves of the World. Pica Press, Sussex 2001