Голуб бонінський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Голуб бонінський

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Голубоподібні (Columbiformes)
Родина: Голубові (Columbidae)
Рід: Голуб (Columba)
Вид: Голуб бонінський
Columba versicolor
Kittlitz, 1832
Синоніми
Columba metallica Vigors, 1839
Посилання
Вікісховище: Columba versicolor
Віківиди: Columba versicolor
ITIS: 177115
МСОП: 22690218
NCBI: 2953378

Го́луб бонінський[2] (Columba versicolor) — вимерлий вид голубоподібних птахів родини голубових (Columbidae)[3], що був ендеміком Японії.

Довжина бонінського голуба становила в середньому 45 см. Верхня частина тіла у цих птахів була сірувато-чорна з фіолетовими, аметистовими і бірюзовими відблисками, за винятком крил і хвоста, голова мала зелено-фіолетовий відблиск. Плечі та нижня частина спини у них були золотисто-зелені з бронзовими відблисками, покривні пера крил темно-бірюзово-зелені з темно-синім відблиском. Пера на надхвісті мали широкі золотисто-зелені краї. Нижня частина тіла була темно-зелена з фіолетовим відблиском, найбільш вираженим на грудях. Райдужки були темно-синіми, дзьоб зеленувато-жовтим з темним кінчиком, лапи темно-червоні.

Поширення і екологія

[ред. | ред. код]

Бонінські голуби мешкали в лісах на островах Оґасавара, також відомих як острови Бонін, розташованих в Тихому океані на південь від Японії. Відомо, що вони зустрічалися на островах Накододзіма[en] та Тітідзіма. Вони зустрічалися поодинці або парами, живилися плодами віялових пальм, відкладали 2 яйця, інкубаційний період для яких становив 17-19 днів.

Вимирання

[ред. | ред. код]

Як і всі види японських лісових голубів, бонінські голуби були дуже вразливими до знищення природного середовища, і потребували значні площі незайманих субтропічних лісів. Останній представник цього виду був спійманий на острові Накододзіма 15 вересня 1889 року[4]. Причиною їх вимирання стало знищення природного середовища, а також хижацтво з боку інтродукованих кішок та пацюків.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. BirdLife International (2016). Columba versicolor: інформація на сайті МСОП (версія 2023.1) (англ.) 23 травня 2024
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Pigeons. IOC World Bird List Version 14.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 23 травня 2024.
  4. Stock photo of Extinct pigeons 3. Clockwise from top left: Madeira wood pigeon (Columba…. Available for sale on www.naturepl.com. www.naturepl.com. Процитовано 23 травня 2024.