Городецька Ганна Олександрівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ганна Городецька
Ім'я при народженні Городецька Ганна Олександрівна
Народилася 28 липня 1990(1990-07-28) (33 роки)
м.Вишневе, Київська область
Громадянство Україна Україна
Діяльність Письменниця, перекладачка, провідниця
Alma mater Київський національний університет імені Тараса Шевченка
Жанр художня література

Ганна Городецька (нар. 28 липня 1990, м. Вишневе Київської області) — письменниця, авторка книг «Інклюзія», «Інша Марія», «Господь не любить веганів». Перекладачка. Гідиня. Проводила екскурсії для прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона[1], дружини президента Туреччини Еміне Ердоган[2], прем'єр-міністра Норвегії Йонаса Гар Стьоре[3] та інших відомих гостей.

Біографія[ред. | ред. код]

Городецька Ганна Олександрівна народилася 28 липня 1990 року в м. Вишневе Київської області у родині філологів. Філологиня в третьому поколінні. Письменниця, перекладачка, гідиня. Напередодні повномасштабного вторгнення Росії в Україну розповідала Борису Джонсону про Софійський собор[4]. Цю екскурсію журналісти назвали прекрасним зразком культурної дипломатії. Цікавиться традиційною культурою, захистила дисертацію на грунті українського фольклору.

В 2013 році закінчила магістратуру Інституту філології Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка. отримавши кваліфікацію «Філолог, викладач української мови та літератури, англійської мови, фольклорист, магістр фольклористики».

У 2017 році захистила дисертацію на тему «Семіосфера трапези в українському фольклорі». З травня 2013 року до 2023 працювала у Національному заповіднику «Софія Київська».

Творчість[ред. | ред. код]

Фахова компетенція та знання, отримані протягом років роботи в Софійському соборі, стали основою дебютного роману «Інша Марія».

  • Роман «Інша Марія» вийшов друком у видавництві «Дім Химер» в грудні 2020 року.
  • У жовтні 2022 року у видавництві «Темпора» вийшла друком повість «Інклюзія».
  • У 2023 році у Видавництві Старого Лева вийшла друком повість «Господь не любить веганів». Перша презентація книги відбулася в рамках XXX Форуму видавців у Львові[5].

Відзнаки[ред. | ред. код]

  • Роман «Інша Марія» отримав спецвідзнаку літературного конкурсу видавництва «Смолоскип» 2020 року.
  • Повість «Інклюзія» отримала відзнаку на конкурсі видавництва «Смолоскип» 2021 року.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Королева Єлизавета II має українське коріння: що розповіли Борису Джонсону під час екскурсії Софією Київською. ТСН. Архів оригіналу за 25 лютого 2022. Процитовано 23 жовтня 2023.
  2. Олена Зеленська та Еміне Ердоган відвідали Софійський собор. ТСН. Архів оригіналу за 23 березня 2022. Процитовано 23 жовтня 2023.
  3. Прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре прибув з візитом до України. Вже у перші години перебування в Києві він встиг відвідати Національний заповідник «Софія Київська». Facebook. Архів оригіналу за 1 липня 2022. Процитовано 23 жовтня 2023.
  4. Портрети дітей Володимира та англійське графіті: що побачив Борис Джонсон у Софії Київській. lb.ua. Архів оригіналу за 23 жовтня 2023. Процитовано 2023-20-10.
  5. Про шлях крізь темряву до світла, про закладений символізм та про те, як виникла назва — «Господь не любить веганів» — говорили авторка книги Ганна Городецька та модераторка Ірина Осадчук в межах Lviv BookForum. Facebook. Архів оригіналу за 10 жовтня 2023. Процитовано 23 жовтня 2023.