Горшков Дмитро Степанович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дмитро Степанович Горшков
рос. Дмитрий Степанович Горшков
Дмитро Степанович Горшков,1906, член I Державної думи від Херсонської губернії, редактор газети "Голоса Юга"
Народився 1870(1870)
?
Помер невідомо
?
Громадянство Росія Росія
Національність Росіяни
Діяльність політик
Alma mater МДУ
Посада депутат Державної думи Російської імперії[d]
Партія Конституційно-демократична партія (Росія)
Автограф

Дмитро Степанович Горшков (1870 — ?) — член Державної думи I скликання від Херсонської губернії, редактор газети «Голос Юга», що була популярна на Півдні України (Російської імперії).

Біографія[ред. | ред. код]

Ранні роки[ред. | ред. код]

Народився 1870 року, де саме невідомо, але в саможній купецькій родині. Закінчив Єлисаветградську гімназію та юридичний факультет Московського університету. Два роки навчався у Російській вищій школі суспільних наук у Парижі.

Редактор[ред. | ред. код]

Був редактором-видавцем газети «Голос Юга»[1], що була популярна на Півдні України (Російської імперії)[2][голе посилання], видав кілька популярних книг.

Газета «Голос Юга», 1913

Газета «Голос Юга» (укр. Голос Півдня), яка поділила долю багатьох прогресивних видань того часу: піддавалась цензурі і врешті була закрита, на думку сучасників, була одним з найкращих провінційних видань тогочасної імперії[3][голе посилання][4][голе посилання].

Політик[ред. | ред. код]

Горшков Д. С.

Був землевласником Єлисаветградського повіту (маєток у селі Іванівка Якимівської волості) і обирався голосним Єлисаветградського повітового та Херсонського губернських земських зборів. Брав участь у земських з'їздах. Був членом Конституційно-демократичної партії, брав участь у її установчому з'їзді у жовтні 1905 року. Був головою Єлисаветградського повітового комітету партії, який потім став відділенням губернського комітету для Олександрійського, Ананьївського та Єлисаветградського повітів.

В 1906 був обраний членом I Державної думи від Херсонської губернії. Входив до Конституційно-демократичної фракції. Був членом бюджетної комісії, підписав законопроект «Про збори».

Подальша доля невідома.

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Боїович М. М. Члени Державної думи (Портрети та біографії). Перше скликання. — М., 1906. — С. 389.
  • Горшков Дмитро Степанович // Державна дума Російської імперії: 1906—1917. — Москва: РОССПЕН, 2008. — С. 138—139.