Гошко Микола Михайлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Гошко Микола)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Микола Михайлович Гошко
 Сотник (гауптман)
 Сотник
Загальна інформація
Народження 1890(1890)
с. Старичі, тепер Новояворівська міська громада, Львівська область
Смерть 14 квітня 1941(1941-04-14)
Львів
Громадянство ЗУНР ЗУНР
Національність українець
Alma Mater Терезіанська академія
Військова служба
Приналежність ЗУНР ЗУНР
Вид ЗС  УГА
Командування
військовий комендант міст Стрий та Станиславів

Микола Михайлович Гошко (1890, с. Старичі, тепер Новояворівська міська громада, Львівська область — 14 квітня 1941, Львів) — сотник УГА, військовий комендант міст Стрий і Станиславів (нині Івано-Франківськ) часів ЗУНР. Заарештований більшовиками і засуджений до розстрілу в процесі 59-ти. Його син Володимир був повітовим провідником ОУН Брідщини[1].

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в 1890 р. у селі Стариська (тепер — Старичі) на Яворівщині у звичайній селянській родині Михайла Гошка та Євдокії Яцишин.

Навчався в Яворівській школі, а з 1907 року — у державній чоловічій учительській семінарії у Львові, яку закінчив 1912 року.

Випускник Терезіанської військової академії у місті Віннер-Нойштадт.

Військова служба[ред. | ред. код]

Був учасником Першої світової війни. Чотири військові нагороди, зокрема хрест «За військові заслуги» та дві медалі «За хоробрість»

Діяльність у період ЗУНР[ред. | ред. код]

26 грудня 1918 року Микола Гошко обійняв посаду військового коменданта Стрия. Під його командуванням знаходився Вартівничий курінь, складений з чотирьох сотень стрільців, безпосереднім командиром яких був П. Яцишин.

Гошко потрапив до польського полону, коли польські війська зайняли місто. Перебував у таборі, розташованому у селі Стшалково в Західній Польщі.

Діяльність у міжвоєнний період[ред. | ред. код]

Жив у м. Бродах на вул. Бузовій. Працював урядником у Скарбовому уряді.

Процес 59[ред. | ред. код]

6 серпня 1940 р. Миколу Гошка було заарештовано у селі Зимна Вода поблизу Львова за підозрою в намірі перейти кордон. Згодом його засудили на «процесі 59-ти» 18 січня 1941 р. за статтею 54-2 Кримінального кодексу УРСР до розстрілу. 14 квітня 1941 р. смертний вирок було виконано. Місце поховання не відоме.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мороз В., Шпіцер В. Провідник Володимир Тимчій-«Лопатинський»; Пластуни у визвольних змаганнях. — Нью-Йорк, 2002. — С. 10.

Посилання[ред. | ред. код]