Гутурама золотиста

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гутурама золотиста
Самець золотистої гутурами
Самець золотистої гутурами
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: В'юркові (Fringillidae)
Рід: Гутурама (Euphonia)
Вид: Гутурама золотиста
Euphonia saturata
(Cabanis, 1860)
Ареал виду
Ареал виду
Посилання
Вікісховище: Euphonia saturata
Віківиди: Euphonia saturata
ITIS: 560031
МСОП: 22722715
NCBI: 2706791

Гутура́ма золотиста[2] (Euphonia saturata) — вид горобцеподібних птахів родини в'юркових (Fringillidae)[3]. Мешкає в Південній Америці.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 10 см, вага 10-12 г. Виду притаманний статевий диморфізм. У самців голова, горло, спина, крила і хвіст чорні з фіолетовим металевим відблиском. Нижня частина тіла золотисто-жовта, на лобі і тімені золотисто-жовта пляма. У самиць спина, потилиця, крила і хвіст оливково-зелені. Очі темно-карі, дзьоб і лапи чорнуваті.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Золотисті гутурами мешкають на східних схилах Колумбійських Анд, на заході Еквадору та на північному заході Перу (Тумбес). Вони живуть на узліссях тропічних лісів, в ріколіссях і чагарникових заростях, на плантаціях і полях, в парках і садах. Зустрічаються поодинці або парами, переважно на висоті до 1400 м над рівнем моря.

Золотисті гутурами живляться ягодами і плодами, доповнюють свій раціон дрібними комахами та іншими безхребетними. Гніздяться з лютого по травень. Гніздо кулеподібне, будує лише самиця (на відміну від більшості гутурам, у яких гніздо будує пара птахів). Воно складається з зовнішньої частини, сплетеної з гілочок, лишайників і рослинних волокон і внутрішної, встеленої мохом, пухом або іншим м'яким матеріалом. В кладці 2-4 яйця. Інкубаційний період триває приблизно 2 тижні. Пташенята покидають гніздо через 3 тижні після вилуплення, однак батьки продовжують піклуватися про них ще деякий час. Насиджує лише самиця, за пташенятами доглядають і самиці, і самці.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Euphonia saturata. Архів оригіналу за 27 жовтня 2021. Процитовано 10 червня 2022.
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Finches, euphonias, longspurs, Thrush-tanager. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Архів оригіналу за 7 квітня 2022. Процитовано 10 червня 2022.