Гу Кайчжи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гу Кайчжи
трад. китайська: 顧愷之

Народження 345[1][2]
Усі, КНР
Смерть 406[1][2]
  Нанкін
Країна Eastern Jin dynastyd
Діяльність художник, поет
Твори Admonitions Scrolld
Роботи в колекції Національний музей світових культурd[3], Гугун, Liaoning Provincial Museumd, Національний палац-музей і Британський музей

CMNS: Гу Кайчжи у Вікісховищі

Гу Кайчжи (*344 — †406) — визначний китайський художник, теоретик та реформатор живопису, поет, каліграф.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з аристократичної родини, яка мала суттєвий вплив за часів династії Цзінь. Отримав гарну освіту. Згодом почав кар'єру при очільнику кінноти Хуан Вені, ставши його секретарем. Тоді ж робить перші спроби малювати. У 364 році у Нанкіні малює свою першу картину. У 366 році отримує свою першу посаду «да сима канцун», а згодом «санці чанши». Після смерті у 373 році Хуан Веня Гу Кайчжи 12 років мандрує країною, й у 392 році стає секретарем впливового імператорського службовця Ін Чжунканя. у 405 році Гу Кайчжи приймають на імператорську службу. Втім де помер Гу невідомо, лише є відомості стосовно року його смерті — 406.

Творчість[ред. | ред. код]

Картина Гу Кайчжи з сувою «Богиня ріки Ло»

З доробку Гу Кайчжи відомо про три картини, які слугували оформленням трактатів-сувоїв: «Мудрі та добропорядні жінки», трактату Чжан Хуа «Настанови палацевим дамам» (9 сцен), поеми Цао Чжи «Богиня ріки Ло». На сьогодні вони відомі лише у копіях.

Також Гу Кайчжи написав три трактати з теорії живопису: «Про живопис», «Введення до відомих картин часів династій Вей та Цзінь», «Живопис гори Юнтай».

У Гу Кайчжи є також численні невеликі вірші, які він складав для товаришів та друзів. Найбільш відомим є вірш на смерть Хуан Веня (373 рік).

Джерела[ред. | ред. код]

  • Chen Shil-Hsiang: Biographie de Ku K'ai'chih, traduct. angl., Berkeley, 1953,
  • Xin, Yang; Chongzheng, Nie; Shaojun, Lang; Barnhard, Richard M (1997), Three thousand years of Chinese painting, New Haven, ISBN 9780300070132
  1. а б Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. а б Deutsche Nationalbibliothek Record #128706694 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  3. NMVW-collection website