Двора Нецер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Двора Нецер
Народилася1 травня 1897(1897-05-01)
Мена, Менська волость, Сосницький повіт, Чернігівська губернія, Російська імперія
Померла4 січня 1989(1989-01-04) (91 рік)
Ізраїль
ПохованняТрумпельдорd
Країна Ізраїль
 Російська імперія
 Підмандатна Палестина
Діяльністьполітична діячка, вихователька
Alma materХНУ ім. В. Н. Каразіна
Знання мовіврит
ЗакладХНУ ім. В. Н. Каразіна
Посададепутат Кнесету[d][1]
ПартіяМапай і Авода
У шлюбі зSheraga Netserd
ДітиRina Shapirad

Двора Нецер (івр. דבורה נצר‎; уроджена Діскіна; нар.. у 1897 році, Мена, Чернігівська губернія, Російська імперія — 4 січня 1989 року, Ізраїль) — ізраїльський політик, депутат кнесету (перші шість скликань) від «МАПАЙ» і «МААРАХ».

Походженення та навчання

[ред. | ред. код]

Двора Діскіна народилася у містечку Мена, Чернігівської губернії, Російської імперії (нині Чернігівська область). Її батьки — Шимон Лейба Діскін (любавицький хасид) і Песя Шульман.

Могила Нецерів у Тель-Авіві

Двора закінчила гімназію, навчалася в університеті Катеринослава, закінчила Харківський університет, де вона вивчала біологію, в 1921 році. Займалася викладацькою діяльністю.

Живучи в Російській імперії, брала участь у рухах «га-Халуц» і «Цеїрей Ціон», за що пізніше арештовувалась радянськими властями. У 1920 році вона вийшла заміж за Шраґу Носовицького, який став пізніше відомим під ім'ям Шраґа Нецер, активного функціонера МАПАЙ.

Еміграція

[ред. | ред. код]

Родина іммігрувала в підмандатну Палестину в 1925 році. Двора стала працювати в школі робітничої молоді, пізніше вона була директором школи. У 1937 році стала делегатом 20-го сіоністського конгресу в Цюріху.

Політична діяльність

[ред. | ред. код]

У 1949 році була обрана до кнесету 1-го скликання від МАПАЙ, отримавши місце в комісіях з послуг населенню і по освіті та культурі. Посади в тих же комісіях зберегла в кнесеті 2-го скликання[2].

В 1955 році була переобрана в кнесет 3-го скликання, де працювала в комісії кнесету, по освіті і культурі, з послуг населенню. В кнесеті 4-го скликання до цих посад додалося членство в комісії із закордонних справ і оборони, а також у законодавчій комісії кнесету.

Отримала посаду голови комісії кнесету під час роботи 5-ї парламентської каденції. В кнесеті шостого скликання обіймала посаду заступника спікера. Працювала в кнесеті до 1969 року.

Смерть

[ред. | ред. код]

Померла 4 січня 1989 року, похована поряд із чоловіком Шраґой на кладовищі Трумпельдор в Тель-Авіві.

Родина

[ред. | ред. код]

У 1922 році Двора Нецер народила сина Моше, який став видатним діячем «Пальмах» і Армії оборони Ізраїлю. Син Моше Іцхак Нецер загинув у 1967 році[3].

Донька Рина народилася в 1932 році, вона отримала Премію Ізраїлю в галузі освіти (1996)[4].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. חה"כ דבורה נצר (נוסוביסצקי)Кнесет.
  2. Двора Нецер(рос.) (англ., івр.) на сайті Кнесету
  3. Нецер, Ицхак. // izkor.gov.il. Архів оригіналу за 3 березня 2016. Процитовано 8 січня 2013.
  4. Биография [Архівовано 16 березня 2014 у Wayback Machine.] в книге Давида Тидхара «Энциклопедия еврейских первопроходцев в Палестине и их детей», с. 3094

Посилання

[ред. | ред. код]