Девід Каролі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Девід Джон Каролі
Девід Каролі, який бере участь у дискусії щодо зміни клімату, Австралія
Народився 1955(1955)
Сідней, Австралія
Країна  Австралія
Національність австралієць
Діяльність метеоролог, дослідник, кліматолог
Галузь атомосферні наукиd
Відомий завдяки зміна та особливості клімату
Alma mater Університет Мельбурна Університет Монаша Університет Редінга
Знання мов англійська
Заклад Університет Оклахоми, Університет Мельбурна, CSIRO Oceans and Atmosphered[1] і Університет Мельбурна[1]
Нагороди

Девід Джон Каролі (англ. David Karoly; нар. 1955, Австралія) — австралійський вчений атмосферник, член Австралійської академії наук (FAA)[2], наразі працює в CSIRO[3] .

Освіта та академічна кар'єра[ред. | ред. код]

На початку 1970-х Девід Каролі[4] поступив на факультет прикладної математики в Університет Монаша, Мельбурн. Пізніше зацікавився метеорологією. У 1980 році йому було надано ступінь доктора метеорології в Університеті Редінга, Англія.

Після повернення в Австралію з 1995 по 2000 рік Каролі став директором Спільного дослідницького центру Південної Метеорології півкулі в Університеті Монаша. З 2003 по 2007 рік він був професором метеорології в школі метеорології Університета Оклахоми. В травні 2007 року він приєднався до школи наук про Землю Мельбурнського Університету як професор Федерації. У 2007 році він став керівником Центром земних систем та зміни клімату в Національній програмі з науки про навколишнє середовище уряду Австралії.

Внесок[ред. | ред. код]

Він є експертом у зміні клімату стратосферному виснаженні озонового шару та коливаннях клімату через Ель-Ніньйо-Південне коливання (ENSO).Каролі був провідним автором робочої групи другої Міжурядової групи експертів зі зміни клімату (МГЕЗК) (за соціальними впливами). Більше того, він є членом факультету Школи наук про Землю Мельбурнського університету. Його робота, поряд з роботами багатьох авторів інших провідних авторів та редакторів-рецензентів, сприяла присудженню Нобелівської премії миру 2007 року, яка була надана спільно МГЕЗК та Елом Гором. Він є членом правління Управління зі зміни клімату.

Відстоювання своїх прав[ред. | ред. код]

На австралійській сцені Каролі приписують суперечку з Аланом Джонсу[5] . Каролі, заробив репутацію вченого-кліматолога, який має здатність пояснювати складність свого дослідження широкому загалу. У високопоставленій телевізійній програмі Австралійської радіомовної комісії QndA, в якій глядачі можуть ставити прямі питання експертам, Каролі заявив про свій авторитет, заявивши щодо свого заклятого ворога: «Я вчений-кліматолог, а Алан Джонс помиляється».

Каролі зазначив, що сто років тому вміст вуглекислого газу в атмосфері становив 280 частин на мільйон, а зараз — 400 частин на мільйон, тобто збільшення на 40 %, яке, як він стверджував, безсумнівно викликано діяльністю людини. Він також застерігав австралійців за виробництво 1,5 % парникових газів у світі, коли вони становили лише 0,3 % населення світу. З питання про народонаселення Каролі виступив із попередженням, тобто «кліматологи в Європі заявили, що у довгостроковій перспективі стійке населення Землі становить близько 1 мільярда людей у ​​2100 році, а не прогнозовані оцінки чисельності населення ООН, що становлять від 10 до 12 мільярдів людей. Це погані новини».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б https://orcid.org/0000-0002-8671-2994
  2. Австрійська академія наук. www.science.org.au (англ.). Архів оригіналу за 30 жовтня 2021. Процитовано 2 листопада 2021.
  3. Prof David Karoly. people.csiro.au. Архів оригіналу за 31 жовтня 2021. Процитовано 2 листопада 2021.
  4. Девід Каролі — біографія, фото, новини, публікації / НВ. nv.ua. Процитовано 2 листопада 2021.
  5. Відповідь Алану Джонсу. news.com.au — Australia’s leading news site. 17 червня 2019. Архів оригіналу за 2 листопада 2021. Процитовано 2 листопада 2021.