День єдності кашубів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
День єдності кашубів
День єдності кашубів
День єдності кашубів
МісцеПольща
Заснованов ознаменування першої писемної згадки кашубів 1238 року
Типнародне свято
Дата19 березня

День єдності кашубів (кашуб. Dzéń Jednotë Kaszëbów, пол. Dzień Jedności Kaszubów) — свято у Польщі, що відзначається кожного року 19 березня в ознаменування першої в історії писемної згадки про кашубів. У буллі від 19 березня 1238 року Папа Григорій IX назвав князя Богуслава I  князем Кашубщини (duce Cassubie). Уперше свято було відзначене у Гданську в 2004 році, і щороку відбувається в іншому кашубському місті.

Кашубський етнопарк у Вдзидзе

Щорічний день єдності кашубів, що спонсорується і координується Кашубско-Поморською асоціацією, покликаний сприяти розвитку кашубської культури. Свято включає в себе фольк-арт-ярмарки, виставки, показ традиційних кашубських ремесел, а також турнір з традиційної кашубської картярської гри — Баська. У цей день кашуби вивішують національні чорно-жовті прапори. Новою традицією свята стало змагання за світовий рекорд із кількості людей, які одночасно грають на акордеоні.[1] Рекорд, встановлений на святкуванні Дня єдності кашубів у 2016 році складає 371 акордеонист.[2] Для промоції заходів фестивалю в останні роки активно використовуються соціальні медіа,[3] зокрема сторінка фестивалю у Facebook, яка стала джерелом інформації та новин з кашубської культури.[4]

З 2005 року День єдності кашубів проводиться в наступних місцях:

Див. також

[ред. | ред. код]
  • Світовий конгрес кашубів.

Посилання

[ред. | ред. код]
  1. Kashubian Unity Day [Архівовано 9 грудня 2018 у Wayback Machine.] rolnicy. com, March 28, 2010
  2. У Домброві-Гурнічій готуються до встановлення надзвичайного рекорду Польщі. Архів оригіналу за 9 грудня 2018. Процитовано 8 грудня 2018.
  3. Larisa Rankovic, Minority Voices on Social Media Networks [Архівовано 14 липня 2017 у Wayback Machine.], European Journalism Centre, November 23, 2011.
  4. Група «Dzień Jedności Kaszubów» на Facebook