Джессі Л. Мартін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джессі Л. Мартін
Зображення
Зображення
Ім'я при народженні англ. Jesse Lamont Watkins
Інші імена Jesse Lamont Watkins
Народився 18 січня 1969(1969-01-18) (55 років)
Рокі-Маунт, Вірджинія, США
Громадянство США США
Діяльність актор театру, кіноактор, телеактор
Alma mater Школа мистецтв Тіша, Інститут театру і кіно Лі Страсберґаd і Buffalo Academy for Visual and Performing Artsd
Роки діяльності з 1993 — по наш час
IMDb ID 552509

CMNS: Джессі Л. Мартін у Вікісховищі

Джессі Л. Мартін (англ. Jesse L. Martin, нар. 18 січня 1969, Рокі-Маунт, Вірджинія, США) – американський актор та співак. Він відомий за ролью Еда Гріна у телесеріалі «Закон і порядок» та Джо Веста у серіалі «Флеш»

Біографія[ред. | ред. код]

Мартін, третій із чотирьох синів, народився в Рокі-Маунт, штат Вірджинія. Його батько, Джессі Рід Воткінс (1943–2003), був водієм вантажівки, а мати, Вірджинія Прайс, була консультантом коледжу. Він народився на два місяці раніше терміну. Його батьки розлучилися, коли він був дитиною.[1] Зрештою його мати вийшла заміж повторно, і Мартін прийняв прізвище свого вітчима.[2]

Коли Мартін навчався в початковій школі, сім’я переїхала до Буффало, штат Нью-Йорк , але Мартін почав не любити говорити через свій південний акцент, і його часто долала сором’язливість. Заклопотаний педагог і наставник вплинув на те, щоб він приєднався до позашкільної драматичної програми та взяв його на роль пастора у фільмі «Золотий гусак». Будучи родом із Вірджинії, молодий Мартін зіграв героя так, як він знав: як натхненного південно-баптистського проповідника. Виступ став хітом, і Мартін вийшов зі своєї шкаралупи. [2] Мартін навчався в Академії візуальних і виконавських мистецтв Буффало , де його визнали «Найталановитішим» у старшому класі. Пізніше він вступив до Нью-Йоркського університету Театральну програму Школи мистецтв Тіша, а під час навчання в Нью-Йоркському університеті він також був популярним президентом гуртожитку Rubin Dorm, колишньої власності Марка Твена.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Після закінчення навчання Мартін гастролював по штатах з фільмом Джона Хаусмана The Acting Company. Він з'явився в «Рок-в-ролях» Шекспіра в акторському театрі Луїсвілля та «Дочці м'ясника» в Клівлендському театрі, а потім повернувся на Манхеттен, щоб виступати в місцевому театрі, мильних операх і рекламі. Зрозумівши, що прослуховування, регіональний театр і невеликі ролі не можуть забезпечити себе, Мартін обслуговував столики в кількох ресторанах міста. Він пригощав піцу під час своєї появи в програмі CBS Дороговказне світло в тій же забігайлівці. Під час трансляції шоу весь персонал збирався біля телевізора бару, щоб підбадьорити його виступ. Часто під час вечері він заспівав. Коли він давав своїм клієнтам їхні обідні чеки, він сказав їм «залиште їх, тому що колись я стану відомим!»

Мартін дебютував на Бродвеї у виставі «Тімон Афінський», а потім виступав у виставі «Ревізор» із Лейні Казан. Під час роботи в Moondance Diner він познайомився з драматургом Джонатаном Ларсоном, який також працював у штаті ресторану. У 1996 році мюзикл Ларсона «Оренда» захопив театральний світ штурмом з Мартіном у ролі гей-комп’ютерщика/професора філософії Тома Коллінза. «Богема» Пуччіні 1990-х років здобуло шість нагород Drama Desk Awards, п’ять нагород Obie Awards, чотири нагороди Tony Awards і Пулітцерівську премію. У 1998 році в Вест-Енді розпочався серіал « Оренда » з чотирма оригінальними акторами, включаючи Мартіна. Він зіграв Теда в концептуальному альбомі Bright Lights, Big City.

У 2010 році Мартін повернувся на сцену для одного зі своїх найбільших театральних зобов’язань з часів «Закону і порядку», виступаючи в постановках «Венеціанський купець» і «Зимова казка» в рамках «Шекспіра в парку» The Public Theatre в театрі Delacort в Центральному парку Виконував ролі Граціана і царя Поліксена відповідно. Два спектаклі були виконані в репертуарі, починаючи з попереднього перегляду 9 червня 2010 року до фінального виступу 1 серпня 2010 року.

Пізніше «Венеціанський купець» перейшов на Бродвей до театру «Бродхерст» для обмеженого ангажементу, де Мартін повторив свою роль Гратіано. Попередній показ шоу розпочався 19 жовтня 2010 року та офіційно відбувся 7 листопада. Шоу почало перерву 9 січня, щоб врахувати попередні зобов’язання Аль Пачіно, і було відновлено з 1 лютого 2011 року до 20 лютого 2011 року; Мартін не виконував свою роль після перерви через інші робочі зобов'язання.[3] Він взяв участь у одновечірньому бенефісі «Ромео і Джульєтта» на честь 50-річчя відкриття театру «Делакорт» у Центральному парку разом із Меріл Стріп, Кевіном Клайном, Рауль Еспарза та інші 18 червня 2012 р.[4]

Робота на телебаченні[ред. | ред. код]

Мартін отримав ролі в короткочасному фільмі Fox «Вулиця надії». і незалежному фільмі Еріка Бросса «Ресторан» (1998). Творець Еллі МакБіл, Девід Е. Келлі, відвідав бродвейську прем'єру Rent і згадав Мартіна, коли для головної героїні шоу потрібен був новий хлопець. Його гра в ролі доктора Грега Баттерса в серіалі «Еллі Макбіл» привернула увагу Девіда Духовні, який зняв Мартіна в ролі інопланетянина, що грає в бейсбол, в епізоді «Секретних матеріалів» 1999 року під назвою «Неприродне», сценарій і режисер якого написав Духовні.

Під час зйомок Еллі Макбіл до Мартіна дійшли чутки про те, що актор Бенджамін Бретт збирається покинути акторський склад серіалу Закон і порядк". Мартін пробував участь у шоу багато років тому і виграв другорядну роль злодія автомобільного радіо на ім’я Хом’як Ерл, але вирішив почекати більшої ролі. З’явившись такою можливістю, Мартін звернувся до продюсера «Закон і порядок» Діка Вульфа щодо відкриття.[5] Вульф сподівався взяти його на роль і, почувши, що CBS і Fox пропонують Мартіну, він дав акторові роль без прослуховування.

Мартін в 2006 році

З 1999 по 2008 рік він грав детектива Едварда «Еда» Гріна в серіалі «Закон і порядок». Загалом, він був п'ятим за тривалістю перебування в акторському складі після Епати Меркерсон, Сема Вотерстона, Джеррі Орбаха та Стівена Хілла . У нього була коротка перерва наприкінці сезону 2004–2005 років, коли він знімався в екранізації «Оренди», в якій він повторив роль Тома Коллінза. Останній епізод серіалу « Закон і порядок » Мартіна вийшов в ефір 23 квітня 2008 року, коли його замінив Ентоні Андерсон. Через рік Мартін повернувся на NBC як одна з головних ролей у фільмі «Філантроп».

14 вересня 2012 року NBC оголосив, що Мартін приєднається до акторського складу серіалу Успіх протягом другого сезону для арки з дев'яти епізодів як Скотт Ніколс, художній керівник Манхеттенської театральної майстерні.[6] Мартін також зіграв головну роль у пілотній серіалі NBC під назвою «Таємне життя чоловіків і дружин» у ролі Грега Кука[7], однак її не було підібрано до серіалу.[8]

На даний момент Мартін грає Джо Веста в серіалі про супергероїв «Флеш», спін-оффі «Стріли», прем’єра якого відбулася в жовтні 2014 року.[9] В епізоді третього сезону «Дует» Мартін зіграв гангстера Дігсі Фосса у світі мрій Баррі та Кари. У п’ятому сезоні 2018 року травма спини змусила Мартіна піти у відпустку на лікування після четвертої серії сезону. З початку сезону і до того часу він майже завжди притулявся до стіни або сидів. Мартін повернувся з медичної відпустки в січні 2019 року з п’ятнадцятою серією сезону.[10] Після восьмого сезону він збирається залишити себе як регулярний серіал, отримавши роль у пілотному серіалі NBC «Irrational», хоча очікується, що він повторить свою роль.[11]

Особисте життя[ред. | ред. код]

У жовтні 2006 року Мартін повернувся до Баффало, штат Нью-Йорк, щоб працювати над фільмом, і був пограбований через два дні після його прибуття туди.[12]

У 2018 році влітку Мартін отримав травму спини, через що він не зміг взяти участь у п’ятому сезоні Флеш. Він взяв медичну відпустку з шоу після зйомок сцен для кількох епізодів.[13]

Він є жителем Мангеттену.[14][15]

Фільмографія[ред. | ред. код]

Рік Українська назва Оригінальна назва Роль
1995 с Одне життя щоб жити One Life to Live Куінсі
19951998 с Поліцейські під прикриттям New York Undercover Мустафа Кайлен
1997 с Вулиця надії 413 413 Hope St. Антоніо Колінс
1998 ф Ресторан Restaurant Куінсі
19981999 с Еллі Мак-Біл Ally McBeal Грег Баттерс
1999 с Цілком таємно The X-Files Джош Есклі
1999 тф Глибоко в моєму серці Deep in My Heart Дон Вільямс
19992008 с Закон і порядок Law & Order Ед Грін
19992000 с Закон і порядок: Спеціальний корпус Law & Order: Criminal Intent Ед Грін
2001 с Закон і порядок: Злочинні наміри Law & Order: Special Victims Unit Ед Грін
2003 ф Сезон молодості Season of Youth Рок Вільямс
2004 тф Привиди Різдва A Christmas Carol Продавець білетів
2004 вг Закон і порядок: Справедливість досягнута Law & Order: Justice Is Served Ед Грін
2005 ф Богема Rent Том Коллінс
2007 ф Солодкий північ The Cake Eaters Джед
2007 с Енді Бейкер, P.I Andy Barker, P.I. Ед Грін
2008 тф Маппетівське Різдво: Листи Санті A Muppets Christmas: Letters to Santa Працівник пошти
2009 с Філантроп Philanthropist Філіп Мейдстоун
2009 ф Пітер і Венді Peter and Vandy Пол
2009 ф Буфало Бушідо Buffalo Bushido Шон
2011 ф Прокол Puncture Деріл Кінг
2012 ф Радісний шум Joyful Noise Маркус Хілл
2013 док Хай живе іграшка JLong Live TOY Грає самого себе
2013 с Успіх Smash Скот Ніколс
20142022 с Флеш The Flash Джо Вест
20162017 мс Софія Прекрасна Sofia the First Кай
2017 с Супердівчина Supergirl Джо Вест
2019 тф Оренда Rent: Live грає самого себе
2022 тф Як це сталося насправді How It Really Happened грає самого себе
2023 с Ірраціональний The Irrational Алек Бейкер

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Aubry Anne D'Arminio (2012). Movies: Biography for Jesse L. Martin. Movies & TV Dept. The New York Times. Архів оригіналу за 25 жовтня 2012. Процитовано 1 грудня 2014.
  2. Buckley, Michael. STAGE TO SCREENS: A Chat with Jesse L. Martin. Playbill.com. Архів оригіналу за 31 січня 2013. Процитовано 1 грудня 2014.
  3. Al Pacino-Led The Merchant of Venice Re-Opens on Broadway with New Cast Members. Broadway.com. Процитовано 1 грудня 2014.
  4. Raul Esparza, Jesse L. Martin and More Join Kevin Kline and Meryl Streep in The Public's ROMEO AND JULIET Reading, on June 18. BroadwayWorld.com. Процитовано 1 грудня 2014.
  5. Jesse L. Martin: The young gun behind Law & Order's loose cannon. Entertainment Weekly. 12 листопада 1999. Процитовано 22 жовтня 2019.
  6. 'Smash' Books 'Rent' Alum Jesse L. Martin as Recurring Player. The Hollywood Reporter.
  7. Andreeva, Nellie (10 травня 2013). Pilot Scoop: Jesse L. Martin Joins NBC's The Secret Lives of Husbands and Wives. TV Line. Архів оригіналу за 2 вересня 2022. Процитовано 2 вересня 2022.
  8. NBC Pilot Update: Projects That Are Not Going Forward Get Notified. Deadline. Retrieved May 14, 2013
  9. Goldberg, Lesley (21 січня 2014). CW's 'Flash' Adds Jesse L. Martin. Hollywood Reporter.
  10. MacDonald, Lindsay (11 січня 2019). Exclusive: Jesse L. Martin Returns to Filming The Flash After Medical Leave. TV Guide. Процитовано 21 січня 2019.
  11. Andreeva, Nellie (13 квітня 2022). Jesse L. Martin Departs 'The Flash' As Series Regular After 8 Seasons, Will Headline NBC Pilot 'The Irrational'. Deadline. Процитовано 13 квітня 2022.
  12. 'Law & Order' cop gets robbed. Today. Архів оригіналу за 9 жовтня 2018. Процитовано 12 квітня 2013.
  13. Agard, Chancellor. Jesse L. Martin is taking a medical leave of absence from The Flash. Entertainment Weekly. Процитовано 8 листопада 2018.
  14. Adams, Cindy. Tail 'Tale' upon us. New York Post. Архів оригіналу за 26 листопада 2011. Процитовано 1 грудня 2014.
  15. Martin Will Never Leave New York. ContactMusic. Процитовано 1 грудня 2014.