Джон Гевін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джон Гевін
Дата народження 8 квітня 1931(1931-04-08)[1][2][…]
Місце народження Лос-Анджелес, Каліфорнія, США[1]
Дата смерті 9 лютого 2018(2018-02-09)[4][3][…] (86 років)
Місце смерті Беверлі-Гіллз, окр. Л.-Анджелес, Каліфорнія, США
Громадянство  США
Alma mater Стенфордський університет і Villanova Preparatory Schoold
Професія офіцер, дипломат, політик, актор театру, профспілковий діяч, кіноактор, телеактор
Magnum opus Спартак, Психо, Nefertiti y Aquenatosd і Thoroughly Modern Millied
IMDb ID 0001260
CMNS: Джон Гевін у Вікісховищі

Джон Гевін (англ. John Gavin; справжнє ім'я Джон Ентоні Голенор, англ. John Anthony Golenor; 8 квітня 1931, Лос-Анджелес — 9 лютого 2018) — американський кіноактор, колишній посол Сполучених Штатів в Мексиці.

Біографія[ред. | ред. код]

Отримав ступінь бакалавра з Стенфордському університеті. Спеціалізувався на економіці і латиноамериканських відносинах. Під час Корейської війни служив у ВМС США на борту авіаносця «Прінстон» з 1951 по 1953 рік. Завдяки вільному володінню іспанською та португальською мовами, до 1955 року служив помічником адмірала Мільтона Майлза.

Незабаром після закінчення служби Гевін запропонував себе в ролі технічного консультанта другу сім'ї Брайану Фою, який збирався знімати фільм про «Прінстоні». Замість цього Фой організував проби на Universal. Гевін пробував відмовитися — у нього не було ніякого акторського досвіду, — але батько переконав його. Проби пройшли успішно, і Гевін підписав контракт зі студією.

Початкове амплуа Гевіна — красивий, мужній герой на кшталт Рока Хадсона. Свої перші досліди актор називав жахливими. Проривом для нього стала головна роль в драмі Д. Сірка «Час любити і час помирати» (1958) за романом Е. М. Ремарка, який залишив позитивний відгук про роботу Гевіна.

Гевін був запрошений на роль Джеймса Бонда у фільмі 1971 року «Діаманти назавжди» після того, як Джордж Лезенбі відмовився зніматися, проте не приступив до зйомок.

Гевін був президентом Гільдії кіноакторів США з 1971 по 1973 рік.

Політика[ред. | ред. код]

Гевін був призначений послом США в Мексиці в червні 1981 року президентом Рональдом Рейганом і перебував на цій посаді до 12 червня 1986 року. Під час свого перебування послом він був залучений до інциденту, коли він побив місцевого оператора телебачення. Після відходу з державної служби став успішним бізнесменом і громадським діячем.

Особисте життя[ред. | ред. код]

Одружений на актрисі Констанс Тауерс з 1974 року. Вони вперше зустрілися в 1957 році на вечірці, коли його хрещений батько, Джеймс Макхью, познайомив їх. У кожного на той момент було двоє дітей від попередніх шлюбів. Старша дочка Гевіна (від шлюбу з Сіселі Еванс), Христина, пішла по його стопах і стала актрисою.

Вибрана фільмографія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]