Джордж Денс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Джордж Денс (Молодший)
Народження1 квітня 1741 р.
Смерть14 січня 1825 р.
Діяльністьархітектор
Архітектурний стильнеокласицизм
Будинок Джорджа Денса

Джордж Денс (Молодший) (1 квітня 1741,Чісвелл-Стріт, Лондон -14 січня 1825 р., Лондон )- британський архітектор, художник, член Королівської академії Великої Британії.

Біографія

[ред. | ред. код]

Джордж Денс - молодший син Джорджа Денса Старшого, який був виконавцем робіт на будівництвах Лондона в 1735-1768 роки. У 1719 році архітектор одружився з Елізабет Гульд. Їхній п'ятий син, Джордж, родился 1 квітня 1741 року в сімейному будинку в Чісвелл-Стріт, у Лондоні. Отримав освіту в Сент-Полз-Скул. У 1765-1759 рр. вивчав у Римі креслення. Працював у підпорядкуванні у свого батька. У сімнадцять років Денс вирушив у тривалу подорож Після недовгого перебування у Флоренції, де до нього приєднався його брат Натаніель, який вже вивчав живопис в Італії,у травні 1759 року вони вирушили до Риму. Згодом виконував завдання у Римі, де на Денса вплинули гравюри Піранезі, чиї точні зображення великих римських руїн сповнені роздумами про зруйновану велич. На той час це гармоніювало з неокласичними ідеалами. У своїх майбутніх творіннях Джордж Денс використав ідеї античних зодчих. Денс повернувся в Лондон. Після смерті батька в 1768 році він зайняв його місце. Був інспектором всього будівництва в центральній частині Лондона, Сіті. Помер у Лондоні 14 січня 1825 р. і похований у соборі Св. Павла.

Творчість

[ред. | ред. код]

У ранніх роботах Денс відтворив античні варіанти в неокласичному стилі. Церква Всіх Святих, Лондонська стіна (1765 - 1767), одна з небагатьох будівель Денса, яка збереглась до наших днів. У неї нестандартний вигляд, неокласичне внутрішнє оздоблення, типове для самобутнього підходу до архітектурного проектування. Архітектор спроектував свою найбільш відому будівлю Ньюгейтської в'язниці близько 1765-1778 рр.(знесено в 1902). Споруда визначалась міцністю і суворістю рустованої кам'яної кладки. У будівлі Ньюгейтської в'язниці простежується вплив неокласичної теорії пропорцій Роберта Морріса. Завдяки Денсу стали популярними "круглі площі" і півмісяці (розташування будинків напівкруглими рядами) при складанні плану лондонських вулиць. Але багато проектів архітектора не були втілені. Серед повністю закінчених площа Америки, Міноріс (1768), площа Фінсбері (1777) і кругла площа Фінсбері (1814).

Джордж Денс-молодший заново відбудував Гілд-хол - середньовічну лондонську ратушу і розробив проект порту лондонських вест-індійських доків. Будівля Гілд-хол була побудована у XV столітті (бл. 1411-1440) Після пожеж і численних перебудов зберігся лише старий портал, який Данс майстерно включив у свій фасад (1788-1789 рр.)

Королівська академія

[ред. | ред. код]

З братом Натаніелем Джордж Денс був членом-засновником Королівської Академії, заснованої 10 грудня 1768. У 1795, році Денс був призначений відповідальним за рахунки Королівської Академії після відставки сера Вільяма Чемберса, і в 1796 вони стали першими аудиторами Академії.

Колекція портретів

[ред. | ред. код]

Після 1798 року своє життя присвятив мистецтву, а не архітектурі. У його спадщині портрети його друзів. Сімдесят дві гравюри дійшли до наших днів. Багато портретів знаходяться в Національній Портретній галереї.

Див. також

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Мистецтво. 10 клас. Автор: Масол Л. М. — К., 2018
  • Кідсон П., Мюррей П., Томпсон П. Історія англійської архітектури. Пер. с англ. Л.А. Ігоревського. - Москва, 2003.
  • Архітектура. Краткий справочник, Минск, Харвест., 2004