Домініканська партія визволення

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Домініканська партія визволення

ісп. Partido de la Liberación Dominicana
Країна  Домініканська Республіка
Голова партії Даніло Медіна
Ген. секретар Charles Mariottid
Засновник Abinaderd
Дата заснування 15 грудня 1973
Штаб-квартира Санто-Домінго, Домініканська Республіка
Ідеологія Соціал-лібералізм
Членство в міжнародних організаціях Форум Сан-Паулу
Офіційний сайт pld.org.do

Домініканська партія визволення (ісп. Partido de la Liberación Dominicana) — одна з двох провідних політичних партій Домініканської Республіки.

Історія[ред. | ред. код]

Партію заснував відомий домініканський політик і письменник Хуан Бош 15 грудня 1973 року. Раніше він же заснував Революційну партію, але до 1970-их років її платформа помітно змінилась, а Бош втратив важелі впливу на неї. Нова партія створювалась на більш лівацьких засадах у порівнянні з Революційною партією.

Кандидатом у президенти від партії упродовж тривалого часу був її засновник і лідер Хуан Бош. 1996 року представник Партії визволення Леонель Фернандес Рейна вперше здобув перемогу на президентських виборах, набравши 38,9 % голосів у першому турі й 51,3 % — у другому. 2000 року він не мав конституційного права брати участь у чергових виборах, й замість нього балотувався Даніло Медіна, який зняв свою кандидатуру перед другим туром. 2004 Фернандес переміг на виборах у першому ж турі, набравши 57,1 % голосів. До того часу конституційну заборону на два президентських терміни поспіль було знято, й 2008 року Фернандес був переобраний на пост глави держави. 2012 року новим президентом став Даніло Медіна, здобувши у першому турі 51,21 % голосів.

З 2006 року партія має більшість як у Конгресі, так і в Сенаті. На парламентських виборах 2010 отримала 105 депутатських місць зі 183 у Палаті депутатів і 31 з 32 у Сенаті.

Джерела[ред. | ред. код]