Дрімлюга мексиканський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дрімлюга мексиканський

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Дрімлюгоподібні (Caprimulgiformes)
Родина: Дрімлюгові (Caprimulgidae)
Рід: Antrostomus
Вид: Дрімлюга мексиканський
Antrostomus arizonae
Brewster, 1881
Ареал виду     Гніздування     Проживання впродовж року
Ареал виду     Гніздування     Проживання впродовж року
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Caprimulgus arizonae
Посилання
Вікісховище: Antrostomus arizonae
Віківиди: Antrostomus arizonae
ITIS: 1077359
МСОП: 22736398
NCBI: 1963915

Дрімлюга мексиканський[2] (Antrostomus arizonae) — вид дрімлюгоподібних птахів родини дрімлюгових (Caprimulgidae). Мешкає в США, Мексиці і Центральній Америці. Раніше вважався конспецифічним з канадським дрімлюгою, однак був визнаний окремим видом[3].

Довжина птаха становить 23-24 см, вага 45-50 г. Верхня частина тіла сірувато-коричнева, поцяткована чорнувато-бурими смужками. на тімені широкі чорнувато0бурі смужки. Горло і груди чорнуваті, на горлі вузька біла смуга. Живіт охристий, поцяткований коричневими смугами. Три крайні пари стернових пера на кінці у самуців білі, у самиць охристі. крила коричневі, поцятковані охристими плямками і смужками. Представники північних підвидів є світлішими, ніж представники південних підвидів; також представники різних підвидів вирізняються кількістю і розмірами плямок і смужок.

Підвиди

[ред. | ред. код]

Виділяють п'ять підвидів:[4]

Поширення і екологія

[ред. | ред. код]

Мексиканські дрімлюги мешкають в США, Мексиці, Гватемалі, Гондурасі і Сальвадорі. Північні популяції взимку мігрують на південь ареалу. Мексиканські дрімлюги в напівсухих і вологих тропічних лісах, зокрема у вічнозелених дубових і соснових лісах. Зустрічаються на висоті від 1400 до 3000 м над рівнем моря.

Поведінка

[ред. | ред. код]

Мексиканські дрімлюги ведуть присмерковий і нічний спосіб життя. Живляться комахами, яких ловлять в польоті, злітають з дерева, рідше з землі. Відкладають яйця просто на землю, серед опалого листя.

Збереження

[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як такий, що не потребує особливих заходів зі збереження. За оцінками дослідників, популяція мексиканських дрімлюг становить 320 тисяч птахів. Популяція поступово скорочується внаслідок знищення природного середовища.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. BirdLife International (2016). Antrostomus arizonae. Архів оригіналу за 19 жовтня 2021. Процитовано 6 травня 2022.
  2. Antrostomus arizonae у базі Avibase.
  3. Chesser, R. T.; Banks, R. C.; Barker, F. K.; Cicero, C.; Dunn, J. L.; Kratter, A. W.; Lovette, I. J.; Rasmussen, P. C.; Remsen Jr, J. V.; Rising, J. D.; Stotz, D. F.; Winker, K. (2010). Fifty-first supplement to the American Ornithologists' Union Check-list of North American Birds. Auk. 127 (3): 726—744. doi:10.1525/auk.2010.127.3.726. Архів оригіналу за 30 квітня 2022. Процитовано 6 травня 2022.
  4. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Nightjars, Oilbird, potoos, frogmouths. IOC World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Архів оригіналу за 7 квітня 2022. Процитовано 06 травня 2022.