Дунай-Іпой (національний парк)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дунай-Іпой (національний парк)
Вишеградські гори
Вишеградські гори
Вишеградські гори
47°46′ пн. ш. 18°57′ сх. д. / 47.767° пн. ш. 18.950° сх. д. / 47.767; 18.950Координати: 47°46′ пн. ш. 18°57′ сх. д. / 47.767° пн. ш. 18.950° сх. д. / 47.767; 18.950
Країна  Угорщина
Розташування Угорщина Угорщина
Площа 603,14 км²
Засновано 1997 р.
Вебсторінка dunaipoly.hu/hu/helyek/vedett-teruletek/duna-ipoly-nemzeti-park/duna-ipoly-nemzeti-park
Дунай-Іпой (національний парк). Карта розташування: Hungary
Дунай-Іпой (національний парк)
Дунай-Іпой (національний парк) (Hungary)
Мапа

CMNS: Дунай-Іпой у Вікісховищі
Закрут Дунаю
Будинок дирекції парку в Естергомі

Дунай-Іпой (угор. Duna-Ipoly Nemzeti Park) — національний парк на півночі Угорщини, на північ від Будапешту, на території медьє Комаром-Естергом, Пешт і Ноград. Площа парку — 603,14 км², він другий за величиною національний парк Угорщини після Гортобадю. Засновано парк у 1997 р.

Територія парку покриває більшу частину гір Піліш, Вишеградських гір і гір Бьоржьонь, а також частина долини Дунаю і його притоки — річки Іпой (угор. Ipoly). Парк розташовується по обох берегах Дунаю поблизу словацького кордону. Острови на Дунаї між Будапештом і Естергомом також входять до національного парку.

Ландшафти парку різноманітні, включають в себе річкові долини, гірські масиви і великі низовини. Походження гірських хребтів вулканічне, вони складені магмовими породами.

На території парку зростає 170 охоронюваних видів рослин, у тому числі 10 особливо охоронюваних. У парку прокладено кілька спеціальних навчальних стежок.

Примітні місця[ред. | ред. код]

Закрут Дунаю[ред. | ред. код]

Розташовується поруч з Вишеградом. Тут Дунай проривається між горами Бьоржьонь і Вишеградським хребтом, утворюючи крутий закрут з островами і прибережними заплавними лісами.

Печера Семпьохедьї[ред. | ред. код]

Як і більшість печер регіону має карстовое походження, утворена в результаті розмивання вапняку гарячими термальними джерелами. Печерне повітря використовується для лікування захворювань дихальних шляхів.

Фотогалерея парку[ред. | ред. код]

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]